Je eigen beachvibe in de tuin met Vlaamse kleischelpen

vlaamse-kleischelpen

Vind je het heerlijk om ’s zomers te zonnen in je tuin, maar zou je het nog fijner vinden als je een beetje meer het gevoel kon hebben dat je je werkelijk in De Panne, Knokke of ergens daartussenin bevindt? Wuif dat idee niet te snel weg, want een strandgevoel creëren is definitief mogelijk. Als je het slim aanpakt, kan je van deze fantasie werkelijkheid maken. 

Het begint bij de keuze van het zand

Het is zo simpel als bonjour; bij een Belgisch strand hoort er zand. Goudkleurig zand met een fijne korrel, gemengd met gebroken schelpjes waar je stevige zandkastelen op kan bouwen. Jammer genoeg kan je niet zomaar eventjes enkele kilo’s zand gaan opscheppen aan de Vlaamse kust; dat is zelfs verboden. Het is ook nergens te koop. Maar zelfs als je het zou kunnen bestellen, is het niet praktisch, want bij de minste bries zou het zand wegstuiven. Het maakt je gazon kapot en komt ook je huis binnen. 

Kleischelpen kopen voor een realistische oplossing

Gelukkig zijn er enkele alternatieven voor echt Belgisch strandzand en de meest praktische daarvan bestaat uit Vlaamse kleischelpen. Wat zijn dat? De naam zegt het zelf: een mengsel van zuivere klei en schelpen uit de Noordzee. Doordat de kalk uit de schelpen zich gaat binden met de klei, krijg je een mooi consistent materiaal dat goed geschikt is voor je eigen strandtuin, maar bijvoorbeeld ook voor een tuinpad. Wegenbouwers kopen kleischelpen vaak om wandel- of fietspaden te bouwen.

En hoe zit het met echt zand?

Jammer genoeg zijn er diverse zandsoorten totaal niet geschikt om je eigen strandtuin te maken. Een aantal soorten zijn te grof en/of te scherp zoals brekerzand, chapezand, grindzand en metselzand. Instrooizand heeft een te ronde korrel en het is ook niet aangenaam om erover te lopen. Ander zand heeft dan weer een te fijne korrel zoals bijvoorbeeld straatzand. Drainagezand is wel geschikt, maar meeste leveranciers hebben een relatief donkere kleur in hun gamma. Toegegeven, niet alle zandstranden ter wereld zijn goudgeel van kleur. Er zijn zelfs stranden met pikzwart zand, die trouwens jaarlijks massa’s toeristen lokken.

M3C-zand dat vaak in maneges gebruikt wordt, blijft over. Het heeft een lichte kleur en is los van consistentie. Vaak bevat het ook wat schelpjes of kleine steentjes. Zilverzand of kwartszand is toepasbaar en heeft een mooie kleur. Het zal je strand een bijzonder accent verlenen. En natuurlijk is er tenslotte speelzand dat je normaal gezien gebruikt om een zandbak voor kinderen mee te vullen; uitermate veilig. Deze soorten zijn tamelijk goed bruikbaar. 

Er is echter één nadeel aan verbonden: het stuift. Zodra er een beetje wind opsteekt, wuift het weg. Om het op zijn plaats te houden, moet je het geregeld besproeien. Als je dat karwei niet erg vindt, dan hoeft niets je tegen te houden om een strand van echt zand aan te leggen.

Voordelen van kleischelpjes

  • Niet alleen stuiven Vlaamse kleischelpen niet op, maar het plakt ook niet. Dat wil zeggen dat het niet aan je schoenen of slippers blijft hangen als je door de tuin stapt of terug het huis wil binnen gaan.
  • Vlaamse kleischelp heeft de juiste kleur. Realistischer kan het dus niet.
  • Het materiaal is waterdoorlatend wat goed is voor de ondergrond.
  • Het behoeft weinig onderhoud en voorkomt onkruid dankzij de hoge zuurtegraad.
  • Het is milieuvriendelijk.
  • Als natuurlijk element past het goed in elke tuin.

Nadelen

  • Het voelt niet aangenaam aan om op de blote voeten te lopen over een pad van Vlaamse kleischelpen. Je zal dus altijd schoenen of slippers moeten aantrekken.
  • Schelpjes zijn breekbaar. Het is dus onvermijdelijk dat ze in de loop van de jaren stukgaan en tenslotte vergruizen.
  • Wil je zelf je strandje aanleggen, dan kan het gebeuren dat je na het aantrillen ontdekt dat je te weinig hebt. Voor dit probleem bestaat echter een eenvoudige oplossing. Gebruik een slimme calculator om te berekenen hoeveel materiaal je moet bestellen.

De eindafwerking van je strandje met Vlaamse kleischelpen

Kies een aantal planten die goed bij een zanderige omgeving horen. Helmgras is alvast een goede keuze, maar het kan geen kwaad om er ook wat kleur in te brengen met bijvoorbeeld Japans bloedgras, Struikmalve of Ooievaarsbek. Passende accessoires zijn er bij de vleet. Heb je nog plaats voor een hangmat of een vuurkorf? Zeker doen! Vergeet tot slot niet om ook nog even bij een goede bakker binnen te wippen om Berliner bollen te halen. Als de zon dan nog meespeelt, waan je je helemaal in Blankenberge!

Aanbevolen artikelen