Een bidet; de nieuwe badkamertrend van 2020?

bidet

Pakken vol toiletpapier, dat was een bekend plaatje in de coronatijd. Hamsteren maar! Toch zouden bijvoorbeeld Italianen stomverbaasd naar onze hamsterneigingen hebben gekeken. Toiletpapier, dat gebruik je toch niet?

Wat is een bidet?

Toiletpapier is iets heel gewoons in ons land. We gebruiken het elke dag. Er zijn allerlei soorten en maten, en fabrikanten proberen ons te overtuigen dat zij de allerzachtste hebben. Toch is het niet bepaald de meest hygiënische manier om je achterwerk te reinigen na een toiletbezoek. Je krijgt het niet overal schoon en je wrijft poepresten uit. Maar het is goed te begrijpen dat je je afvraagt: hoe doen mensen het dan zonder toiletpapier? Wel, zij gebruiken een bidet. Een bidet is een lage wasbak met zo’n beetje dezelfde vorm als een toilet. Er zijn verschillende uitvoeringen. Sommige hebben een kraantje. Je laat het bidet vol water lopen, je gaat erop zitten en reinigt jezelf zo. Andere uitvoeringen hebben een spuitmond. Je hoeft nu zelf niets te doen, want door de druk van het water wordt het vanzelf schoon.

Voordelen

Er zijn veel voordelen voor een bidet. Als eerste het schone gevoel dat je hebt na je toiletbezoek. Warm water reinigt het best en dus is een bidet een hele goede manier om je persoonlijke hygiëne te onderhouden. Je vermijdt het gebruik van wc-papier. Je draagt zo bij aan de vermindering van afval en het scheelt ook nog eens in de kosten. Bedenk maar eens hoe veel rollen toiletpapier er per jaar in je toilet verdwijnen! Ook is het gebruik van water veel zachter voor je huid dan het zachtste toiletpapier. In veel soorten zitten namelijk chemische stoffen die voor huidirritatie kunnen zorgen.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook wel wat nadelen. Een los bidet neemt ruimte in. Daar is wel een oplossing voor: een douchetoilet. Het bidet zit dan geïntegreerd in de wc. Het ruimteprobleem is dan opgelost. Een ander nadeel is dat het wat omslachtiger is. Je bent wat langer bezig met je toiletbezoek, want je moet je onderkant wassen en afdrogen. Dat is deels een kwestie van wennen. Toch wegen de voordelen op tegen de nadelen als het gaat om hygiëne. Kijk eens rond en doe inspiratie op, wie weet heb jij binnenkort een bidet!

Aanbevolen artikelen