Hoe gebruik je ledstrips? Creatieve toepassingen en montagetips!

ledstrips

Een led strip is een flexibele kabel die eenvoudig in het hele huis gelegd kan worden. Deze handige kabel kan op heel veel verschillende manieren worden gebruikt. Meestal worden LED strips gebruikt voor sfeerdoeleinden. Je kunt echter op geheel eigen artistieke wijze hier een invulling aan geven. Zo zijn er zelfs mensen die een kamer dusdanig verlichten met LED strips, dat deze daadwerkelijk als basisverlichting kunnen dienen. Ledstrips bieden warm licht en zijn ontzettend eenvoudig te monteren. Kortom: genoeg reden om hier eens mee aan de slag te gaan. Maar hoe gebruik je ledstrips? En hoe installeer je deze?

Montagetips

Gelukkig is het installeren van ledstrips niet al te moeilijk. Eigenlijk kan iedereen dit gewoon zelf. Ledstrips worden op een kabel geleverd. Bepaal waar de strip geplaatst moet worden en reinig het oppervlak grondig. Deze moet droog zijn alvorens de strip geplaatst wordt. Je kunt de LED strip eenvoudig langs een oppervlak laten lopen of dit via het plafond laten doen. De voorkeur gaat er meestal naar uit om de strip zelf ‘onzichtbaar’ te maken.

Nadat je de juiste plek hebt bepaald, kun je de beschermfolie van de plaklaag halen en kan de ledstrip eenvoudig op de oppervlakte worden gelijmd. Natuurlijk hoef je niet in één keer de hele kabel te gebruiken. Je kunt de ledstrip eenvoudig inkorten door deze te knippen. Dit kan gewoon met een schaar. De ledstrip blijft dan gewoon werken en ook het afgeknipte stukje kan hergebruikt worden. Dit maakt ledstrips dan ook ontzettend eenvoudig in gebruik.

Wil je de ledstrip ombuigen om bijvoorbeeld een hoek te maken? Zorg er dan voor dat je de strip eerst goed verwarmt. Dit kan bijvoorbeeld met een föhn. Vervolgens kan je de strip heel voorzichtig buigen. Let er wel op dat je enkel de ruimte tussen de led buigt en niet de led zelf, anders kan dit invloed hebben op het licht.

Verschillende toepassingen

Ledstrips kunnen op heel veel verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld om een tv-kastje worden gemonteerd voor extra sfeervolle verlichting in de woonkamer. Ze kunnen echter ook over het hele plafond lopen in een gameroom of mancave. Het kleurenpalet van een ledstrip is enorm groot, hierdoor kun je deze geheel naar wens aanpassen. Door juist gebruik van een ledstrip kan je een geheel nieuwe sfeer in huis halen.

Wist je dat ledstrips tegenwoordig bijvoorbeeld ook steeds vaker in de badkamer worden gebruikt? Zo zorgen ze voor een oase van rust terwijl jij lekker in bad dobbert. Echt een genietmomentje!

Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer mensen voor ledstrips kiezen. Ze zijn ongelooflijk veelzijdig in gebruik en bieden ook nog eens de standaard voordelen van LED verlichting. Denk aan het efficiënte gebruik van energie en de lange levensduur. Een prima manier om jouw woning voor te bereiden op de toekomst.

Aanbevolen artikelen