Tips hoe je in het jaar 2020 toch een leuke kerst kunt hebben

kerstmis

Het is weer bijna zover: kerstmis staat voor de deur. Een tijd die we traditioneel met familie en vrienden doorbrengen. Helaas verloopt 2020 wat anders dan we dachten en ook kerst in 2020 zal wat anders zijn dan normaal. Door de Corona crisis kunnen we namelijk maar in een bescheiden groep kerstmis vieren, maar gelukkig zijn er nog voldoende opties om er een leuke tijd van te maken. Welke? Lees verder en we delen ze met je!

Kerstavond vieren tijdens corona: spelletjesavond

Wat is er nu leuker dan spelletjes doen tijdens kerstavond? Kaartspellen, bordspellen, eigenlijk zijn alle gezelschapsspellen prima om samen te spelen tijdens kerstmis. Online zijn ook een hoop leuke spellen te vinden, zoals bijvoorbeeld escaperooms. Het belangrijkste is dat het spelletjes zijn die je samen kunt spelen. 

Help anderen: vrijwilligerswerk

Kerstmis vieren kan door corona even niet zoals we dat normaal doen. Grote kans dat je je plannen hebt moeten wijzigen voor kerst dit jaar! Maak er dankbaar gebruik van door je tijd te besteden aan vrijwilligerswerk. Kijk bijvoorbeeld eens bij NLvoorelkaar of de Voedselbank, of zoek een mooi initiatief bij jou in de buurt. 

Maak samen een nieuwe kersttraditie

Als je denkt aan kerst, denk je vast ook aan de kerstavonden van toen je nog een kind was. Je had samen met je ouders en broers en zussen vast eigen tradities en gewoontes waar je elk jaar weer naar uitkeek. Maak dus zelf ook je eigen tradities, samen met je partner of gezin. Ga bijvoorbeeld samen kerstkoekjes bakken, hang de laatste kerst ornamenten in de kerstboom of kijk samen weer die ene kerstfilm. Met jullie eigen kerst avond traditie verheugen jij en je familie je elk jaar weer op kerst.

Corona en kerstavond vieren: thuis met een kerstboek

Kerstavond is de ideale avond om eens heerlijk in een boek te duiken. En waarom zou je geen boek kiezen waar een kerstige twist in zit? De volgende boeken roepen dat kerstgevoel helemaal op.

Een kerstvertelling/A Christmas Carol – Charles Dickens

Vriendschap – Danielle Steel

Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling

Winterzon – John Grisham

De notenkraker – E.T.A. Hoffman

Samen kijken naar de All You Need Is Love kerstspecial

Hou je van feelgood films of zie je graag mensen herenigd worden met hun geliefden? Dan kun je kerstavond vieren met de All You Need Is Love kerstspecial van 2020. Presentator Robert ten Brink zorgt er voor de 29e(!) keer voor dat Nederlanders weer kerst kunnen vieren met hun familie of geliefde uit het buitenland. De All You Need Is Love kerstspecial is op 24 december om 20:30 uur te zien op RTL4.

Kerst knutselen

Als je je huis op de valreep nog net iets gezelliger wilt maken, kun je natuurlijk ook gaan kerst knutselen met kerstmis dit jaar. Maak bijvoorbeeld je eigen sneeuwbol of maak een kerstboom van karton die je samen ‚optuigt.’ Print ook een paar leuke kerst kleurplaten uit voor als je kinderen hebt, want zo vermaken zij zich ook.

Houd een filmmarathon

Kerstfilms vervelen nooit

Een van de manieren om het ultieme kerstgevoel te krijgen is om samen een kerstfilm te kijken. Houd daarom een filmmarathon met de leukste kerstfilms. Een aantal klassieke kerstfilms: Arthur Christmas, The Polar Express, How The Grinch Stole Christmas, Frozen I en II, Home Alone 1, 2, 3, 4 en 5, The Holiday, Love Actually, The Christmas Chronicles, A Christmas Prince en Elf.

Bereid het kerstdiner voor

Als je graag in de keuken staat is kerstavond hét moment om alvast de eerste voorbereidingen te treffen. Laat het vlees al lekker marineren, zet alle ingrediënten klaar en was je kerstservies alvast af. En wist je dat gerechten als soep en stamppot de volgende dag zelfs nog lekkerder zijn? Maak deze dus vooral een dag voor kerst! Eventueel kun je ook al de tafel dekken. Op die manier heb je er alle tijd om daar een feestelijke plek van te maken.

Maak een kerstpuzzel

Het is misschien cliché, maar kerstavond kun je ook vieren door een leuke kerstpuzzel te maken. Wat dacht je van een komische legpuzzel van 1000 of meer stukjes? Natuurlijk is er ook de jaarlijkse AIVD kerstpuzzel vol cryptische opgaven om je hersens mee aan het werk te zetten. Met een kopje thee of warme chocolademelk erbij ben jij die avond wel zoet.

Maak een ritje langs alle kerstlichtjes

Even geen inspiratie wat je kunt doen met kerstmis? De avonden van kerst kun je ook heel simpel invullen door bijvoorbeeld de straten door te rijden en kerstlichtjes te bekijken! Je zult versteld staan van de mooie en soms wel heel uitbundig versierde tuinen in je stad. En ondanks corona kun je deze kerstavond activiteit gewoon blijven vieren! 

Aanbevolen artikelen