Bier laten rijpen, wat moet je weten?

Bier laten rijpen

Speciaalbieren zoals bijvoorbeeld Averbode worden steeds populairder. Niet alleen onder mensen die altijd al dol waren op het drinken van bier, maar ook fervente wijnliefhebbers stappen steeds vaker over naar het drinken van bier. Als je een echte bierfanaat bent en nieuwe smaken wilt ontdekken dan kan je jouw biertje laten rijpen. Maar wat is bier rijpen eigenlijk? En welke biersoorten kun je laten rijpen? Op deze pagina krijg je antwoord op drie veelgestelde vragen over het rijpen van bier.

Wat is bier rijpen?

Bier rijpen is een proces waarbij het bier onder specifieke omstandigheden wordt bewaard, vaak gedurende een lange periode. Door het rijpen ontwikkelt de smaak zich. Dit betekent dat als je een biertje gedurende een bepaalde tijd laat rijpen deze een andere smaak, die vaak lekkerder is, krijgt. Hoe lang bier moet rijpen is niet alleen afhankelijk van het soort bier, maar ook van jouw smaak.

welke biersoorten kun je laten rijpen

Welke biersoorten kun je laten rijpen?

Wil jij ook bier laten rijpen? Dan is het goed om te weten dat je niet elk soort bier kunt laten rijpen. Het is namelijk niet voor niks dat op bier een houdbaarheidsdatum staat. Na deze datum is bijvoorbeeld een pilsener niet meer lekker. Ook voor een IPA geldt dat je deze het beste zo vers mogelijk kunt drinken.

Welke bieren je wel kunt laten rijpen? Dat zijn de bieren met een hoog alcoholpercentage en veel restsuikers. Deze suikers zijn nodig om het bier lekker van smaak te laten veranderen, terwijl het alcoholpercentage voorkomt dat negatieve verouderingssmaken de boventoon gaan voeren. Wil jij weten of jouw biertje geschikt is om te laten rijpen? Dan is het goed om te weten dat voornamelijk zware en donkere bieren goed kunnen rijpen. Denk aan quadrupels en stouts.

wat zijn goede rijpingsomstandigheden voor bier

Wat zijn goede rijpingsomstandigheden voor bier?

Om bier goed te laten rijpen zijn omgevingsfactoren van het grootste belang. Drie factoren zijn het belangrijkste: lichtinval, temperatuur en luchtvochtigheid:

  • Lichtinval Lichtinval is funest voor de smaakontwikkeling van bier. Laat je bier dus rijpen in een donkere ruimte.
  • Temperatuur Bier bewaar je koel. Daarbij is het tevens van belang dat de temperatuur niet te veel schommelt.
  • Luchtvochtigheid De luchtvochtigheid moet laag zijn. Als deze te hoog is dan kan de dop gaan roesten.

Gezien bovenstaande omstandigheden is het niet vreemd dat veel mensen er voor kiezen om bier te laten rijpen in hun kelder. Hierbij kan je flessen met een kroonkurk het beste staand bewaren, terwijl je flessen met een reguliere kurk het beste liggend kunt bewaren.

Bier rijpen

Aanbevolen artikelen