Wat is Biotine en waarom zou je extra innemen?

biotine

Biotine is een naam die je misschien niet bekend voorkomt. Maar als we zeggen dat het vitamine B8 is, dan wordt het al een stukje duidelijker. Biotine is dus onderdeel van het vitamine B-complex. En omdat vitamine B8 niet zo vaak genoemd wordt, geven we hier een toelichting welke rol deze specifieke vitamine in je lichaam speelt. Zeker als je een actief leven leidt, kan het goed zijn om te weten wanneer je wat aanvulling van Biotine kunt gebruiken.

Waar zit Biotine van nature in?

Biotine komt van nature voor in verschillende dierlijke en plantaardige producten. Dit zijn bijvoorbeeld eieren, sojaproducten en zuivelproducten. Ook vind je vitamine B8 in noten en pinda’s. Je hebt ongeveer 40 microgram per dag als volwassene nodig. Maar ook als je gezond en gevarieerd eet, kan het voorkomen dat je niet voldoende vitamine B8 binnenkrijgt. De reden hiervoor is dat veel voeding waar deze vitamine inzit, gekookt wordt. En tijdens het opwarmen gaat veel vitamine B8 die van nature in de voeding zit, verloren. Met als gevolg dat je dus minder binnenkrijgt dan waar je op rekende. 

Wat merk je bij een tekort aan Biotine?

Biotine zorgt ervoor dat je lichaam optimaal kan functioneren. Dat betekent dat je met voldoende vitamine B8 een gezonde stofwisseling hebt en dat je zenuwstelsel goed werkt. Bij een tekort aan vitamine B8 zul je je futloos voelen, er kan haarverlies optreden en je huid ziet er minder gezond uit. In dat geval kun je een voedingssupplement nemen dat het tekort aan vitamine B8 opvangt. Het voordeel van Biotine als voedingssupplement is dat je er niet teveel van in kunt nemen. Natuurlijk is het verstandig om je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden. Maar als je lichaam voldoende Biotine heeft opgenomen, plas je het resterende deel gewoon uit.

Voor wie is Biotine een aanrader?

Biotine is geschikt voor sporters, maar ook voor mensen die minder vaak in de sportschool staan. Merk je dat je je niet goed kunt concentreren tijdens een sportieve prestatie of is de duur van je spierpijn langer dan je gewend bent? Dan kun je overwegen om vitamine B8 als voedingssupplement te nemen, waardoor deze klachten kunnen verminderen. Heb je in het dagelijks leven last van depressie, chronische vermoeidheid of verminderde eetlust, dan kan het ook zijn dat er sprake is van een vitamine B8 tekort. Uiteraard is het verstandig om in dit soort situaties ook een huisarts te raadplegen. 

Hoe gebruik je Biotine als voedingssupplement?

Vitamine B8 neem je in als capsule of als zuigtablet. Je neemt de capsule een maal per dag in, bijvoorbeeld met water. Dit kan tijdens een maaltijd. De tabletten neem je ook een keer per dag in, op een door jou gekozen tijdstip. Kies voor een supplement dat alleen vitamine B8 als ingrediënt heeft, of combineer het supplement met aanvullende mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium. Je kunt bovendien kiezen uit capsules die volledig geschikt zijn om in te nemen als je een veganistisch dieet volgt. Na een paar weken zul je merkbaar resultaat van de aanvullende supplementen ervaren. 

Aanbevolen artikelen