Zo creëer je de ideale werkplek in huis

ideale werkplek in huis

Thuiswerken wordt al jaren steeds populairder, maar de corona crisis heeft voor een stevige stijging in het aantal thuiswerkers gezorgd. Vanuit huis werken kent ontzettend veel voordelen, zoals bijvoorbeeld dat je geen reistijd hebt en zelf de dagen kunt indelen. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar om productief te kunnen werken is het wel van belang om een thuiswerkplek te creëren. Hoe richt je jouw thuiswerkplek in? Je leest het in onderstaande blog!

Creëer een werkruimte

Om ervoor te zorgen dat je productiviteit tijdens het thuiswerken zo hoog mogelijk blijft, is het van belang om je werkruimte enkel in te richten om te werken. Zo associeer de ruimte enkel met werk en zal je uiteindelijk veel productiever zijn. Het beste kan je een zolder of aparte kamer inrichten als thuiswerkplek om ongestoord aan het werk te kunnen.

Neutrale en lichte kleuren

Bij het inrichten van je thuiswerkplek is het belangrijk om gebruik te maken van neutrale en rustige kleuren. Het hoeft natuurlijk geen steriele kamer te worden, maar een rustige omgeving werkt wel fijn. Kies bijvoorbeeld voor een pastelkleur, wit of lichtgrijs. Voor een beetje sfeer in de ruimte kan je altijd nog leuke accessoires toevoegen. Ook een kantoorplant in de ruimte zorgt voor een leuk, groen effect.

Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een opgeruimd bureau werkt over het algemeen het beste. Om productief te werken is een “clean desk policy” een must op je thuiswerkplek. Zorg bij het creëren van de werkplek voor genoeg opbergruimte. Gebruik daarvoor kastjes, manden of lades. Zo kan je rommel en belangrijke papieren netjes uit het zicht opbergen.

Ergonomische inrichting

Veel thuiswerkers denken dat het overdreven is om je te houden aan de arbo-eisen bij het inrichten van de thuiswerkplek, echter is het ontzettend belangrijk om hier rekening mee te houden. Je wilt natuurlijk een niet alleen een stijlvolle inrichting, maar ook een werkplek waaraan je comfortabel en zonder lichamelijke klachten kunt werken.

Voor een ergonomische werkplek is het van belang dat zowel de bureaustoel als het bureau in hoogte verstelbaar is. Zo kan je de hele werkplek op de juiste hoogte afstellen, zodat je in een gezonde houding kunt werken. Als je structureel thuiswerkt, dan is het absoluut een must om in een gezonde houding te kunnen werken. Meer dan 6 uur per dag zittend werken is ontzettend slecht voor je lichaam, daarom is het van belang om voor een goede werkplek te zorgen. Vergeet ook niet om tussen het werken door af en toe even te gaan staan.

Creëer een fijne werkomgeving

Naast bovenstaande (veelal) praktische tips is het ook belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin jij fijn in kunt werken. In de basis is goede verlichting ontzettend belangrijk. Het beste is natuurlijk licht door ramen in de ruimte, maar is dit niet nodig? Zorg dan voor goede verlichting waarin je fijn kunt werken. Vaak is warm licht de beste keuze.

Verder is een aangename temperatuur natuurlijk van belang. De beste temperatuur om in te werken is tussen de 19 en 21 graden. Is het in de wintermaanden kouder? Zet de verwarming iets hoger of zorg voor een elektrische verwarming. Is het in de zomermaanden te warm op je werkplek? Zorg dan voor een airco om comfortabel te kunnen werken.

Aanbevolen artikelen