3 dingen waar je rekening mee moet houden als je een elektrische auto aanschaft

electrische auto aanschaffen

Het kopen van een nieuwe auto is vaak een flinke investering. Zo zul je niet alleen rekening moeten houden met de kosten van de aanschaf van een auto, maar ook met de bijkomende maandelijkse kosten. In de afgelopen tijd hebben we gezien dat de benzineprijzen enorm zijn gestegen. Veel mensen zullen er dan ook rekening mee gaan houden dat ze veel hogere maandelijkse kosten zullen hebben. Als je in deze tijd daarom op zoek bent naar een auto kan het dan ook zeker geen kwaad om te kijken naar de mogelijkheden voor de aanschaf van een elektrische auto. Wel zijn er een paar dingen waar je rekening mee zult moeten houden als je elektrisch gaat rijden. We hebben een paar handige weetjes voor je op een rijtje gezet!

Financiële voordelen

Het financiële voordeel dat je kunt genieten wanneer je een elektrische auto aanschaft trekt veel mensen over de streep. Zo hoef je geen belasting van personenauto’s en motorrijwielen te betalen wanneer je een elektrische auto koopt. Daarnaast kun je voortaan rekenen op minder maandelijkse kosten. Je hoeft namelijk geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Deze belasting wordt berekend op basis van de uitstoot van een voertuig. Een elektrische auto stoot veel minder CO2 uit in vergelijking met een auto die rijdt op benzine of diesel. Een ander voordeel is dat de reparatiekosten van een elektrische auto over het algemeen goedkoper zijn. Een elektrische auto bestaat uit veel minder onderdelen dan een alledaagse auto. Er zijn dus simpelweg minder onderdelen die kapot kunnen gaan of kunnen slijten. 

Goedkoop laden

Daarnaast kun je ook rekenen op lagere variabele kosten in vergelijking met een wagen met uitlaat. Zo ben je veel minder kwijt omdat de tarieven van elektriciteit simpelweg lager zijn. Wil je de kosten nog verder drukken? Dan kun je ervoor kiezen om zelf een laadpaal aan te schaffen. Op deze manier kun je zelf op zoek naar een energieleverancier met de laagste tarieven. De kosten van de aanschaf van een laadpaal kunnen je afschrikken. We raden je aan om rekening te houden met een bedrag tot 1.500 euro voor de laadpaal en rond de 400 euro voor de installatie kosten. Een laadpaal installeren is een goede optie. Heb je weinig ruimte op de oprit? Dan kun je ervoor kiezen om een wallbox te laten installeren. Je zult de kosten al binnen vijf jaar terug verdienen. En dan te bedenken dat een laadpaal vaak wel tien jaar mee gaat!

Aanbevolen artikelen