Aanvraagproces voor een btw-nummer voor zelfstandigen

btw nummer belgie

Als ondernemer ben je doorgaans verplicht om btw af te dragen, wat betekent dat je een btw-nummer nodig hebt, of je nu een fulltime zelfstandige bent of parttime. Wil je weten hoe je een btw-nummer aanvraagt? Hier is een gedetailleerde uitleg met een eenvoudig te volgen stappenplan over hoe btw nummer aanvragen.

Wat houdt een btw-nummer in?

Voordat we bespreken hoe je een btw-nummer kunt verkrijgen, laten we eerst begrijpen wat dit nummer precies inhoudt. BTW staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’, die door de consument wordt betaald wanneer ze jouw diensten of producten aanschaffen. Deze belasting draag je vervolgens af aan de overheid via je btw-aangifte.

De noodzaak van een btw-nummer

Het hebben van een btw-nummer is essentieel voor een vlotte inning en afdracht van deze belasting. Dit unieke nummer moet verplicht worden vermeld op alle zakelijke documenten die je uitgeeft.

Wie moet een btw-nummer aanvragen?

Vrijwel alle handelsactiviteiten, inclusief de meeste vrije beroepen, zijn onderworpen aan btw en moeten daarom een btw-nummer aanvragen. Dit is van toepassing op zowel fulltime als parttime zelfstandigen, met enkele uitzonderingen zoals bepaalde vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter.

Uitzonderingen op de btw-registratie

Als jouw onderneming is vrijgesteld van btw, hoef je geen btw-nummer aan te vragen. Een volledige lijst van vrijgestelde activiteiten (conform artikel 44 van het Btw-wetboek) en de relevante voorwaarden zijn te vinden op Fisconet.

Hoe vraag je een btw-nummer aan?

Hoe kun je als ondernemer (fulltime of parttime) een btw-nummer aanvragen? Het is eigenlijk heel simpel. Volg ons praktische 4-stappenplan en begin je ondernemersreis met een vliegende start!

Stap 1: Verkrijg een ondernemingsnummer

Je hebt eerst een ondernemingsnummer nodig om een btw-nummer aan te vragen, waarop je btw-nummer zal worden gebaseerd. Voor een ondernemingsnummer moet je je registreren bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Als ondernemer kun je niet rechtstreeks bij de KBO terecht; dit doe je via een ondernemingsloket of een sociaal verzekeringsfonds zoals avixi.

Regel je ondernemingsnummer/btw-nummer online

Stap 2: Activeer je btw-nummer

Zodra je registratie bij de KBO is voltooid, kan je btw-nummer worden geactiveerd. Dit administratieve proces wordt ook afgehandeld door je sociaal verzekeringsfonds/ondernemingsloket, van begin tot eind. Het activeren van je nummer neemt 24 uur in beslag.

Stap 3: Identificeer het toepasselijke btw-regime

Wist je dat er verschillende btw-regimes bestaan? Afhankelijk van jouw specifieke situatie, kun je onder de normale regeling vallen, maandelijkse aangiftes doen, mogelijk het vrijstellingsregime gebruiken, het forfaitaire systeem, enz. Voor sommige beroepen is wellicht geen btw-status vereist, of je kunt gemengd btw-plichtig zijn. Onderzoek samen met avixi welk btw-regime op jouw bedrijf van toepassing is.

Stap 4: Word lid van een sociaal verzekeringsfonds

Aan het begin van je zelfstandige carrière moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dit geeft je recht op ziekteverzekering en pensioen en zorgt ervoor dat je sociaal wettelijk gedekt bent. Als je kiest voor een bedrijfsvorm, moet je ook jouw bedrijf inschrijven bij het sociaal verzekeringsfonds.

Stap 5: Begin als zelfstandige

Nu is het moment aangebroken: je kunt beginnen met je zakelijke activiteiten en je bedrijf volledig opbouwen. Ben je theoretisch btw-plichtig, maar is je jaaromzet minder dan 25.000 euro? Dan word je beschouwd als een kleine onderneming en kun je kiezen voor btw-vrijstelling.

Aanbevolen artikelen