Op zoek naar een ERP systeem voor uw bedrijf? Enkele veelvoorkomende begrippen uitgelegd

erp systeem

Bent u op zoek naar een ERP systeem voor uw bedrijf? Dan is de kans groot dat u verschillende termen tegenkomt die u misschien helemaal niets zeggen. Enkele veelvoorkomende begrippen zijn ERP systeem, ERP module, on-premise, cloud-based, hybride en open source ERP. In deze blog leggen wij u graag uit wat deze termen precies inhouden. Zo heeft u een beter beeld van de mogelijkheden en kunt u makkelijker een keuze maken.

ERP systeem en ERP module

Een ERP systeem is een softwarepakket dat al uw bedrijfsprocessen op een overzichtelijke manier weergeeft, automatiseert en op elkaar afstemt en integreert. Zo’n ERP systeem, zoals Business Central, bestaat uit verschillende modules. Iedere module stelt een bepaald bedrijfsproces voor. Denk bijvoorbeeld aan inkoop, voorraad, financiën, personeelsbeheer en CRM (Customer Relationship Management, oftewel klantrelatiebeheer). Om afstemming en integratie tussen de verschillende afdelingen mogelijk te maken, worden de modules aan elkaar gekoppeld. U kunt zelf modules toevoegen en verwijderen om het systeem zo passend mogelijk te maken bij uw bedrijf.

On-premise, cloud-based en hybride ERP

Vroeger waren ERP systemen uitsluitend on-premise te gebruiken. Bij on-premise ERP systemen wordt het softwarepakket op de servers en computers van het bedrijf geïnstalleerd. Dit betekent dan ook dat het systeem alleen vanaf die servers en computers te gebruiken is. Bij cloud-based ERP maakt het niet uit waar u zich op de wereld bevindt en welk toestel u gebruikt. Cloud-based ERP werkt namelijk via het internet en is zo overal te benaderen. De enige voorwaarde is dat u een internetverbinding nodig heeft. Hybride ERP zit tot slot tussen on-premise en cloud-based in. Beter gezegd combineert hybride ERP beide vormen.

Open source ERP

Bij open source ERP is de broncode van het systeem vrijgegeven en daardoor openbaar toegankelijk. Open source ERP kunt u (tot op zekere hoogte) gratis gebruiken. U betaalt namelijk geen licentiekosten. Let op: bij veel open source ERP systemen zijn lang niet alle functionaliteiten gratis te gebruiken. Ook laat de ondersteuning van open source ERP software vaak te wensen over. Gesloten systemen worden over het algemeen veel beter onderhouden en van updates voorzien.

Gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een specialist?

Nu u weet wat de meest voorkomende begrippen binnen de wereld van ERP precies inhouden, is het tijd om op zoek te gaan naar een ERP systeem dat past bij uw bedrijf, wensen en verwachtingen. Laat u hierover adviseren door een specialist om zo tot de beste oplossing te komen. Vraag een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan op tcog.be.

Aanbevolen artikelen