Werk aan je concentratie: oefeningen voor een scherpere geest

een scherpere geest

In deze serie over het beheersen van je aandacht hebben we benadrukt dat aandacht niet alleen het vermogen is om je op één taak te concentreren zonder afgeleid te worden, maar in feite bestaat uit verschillende elementen die effectief moeten worden beheerd.

Maar dit betekent niet dat een gerichte focus niet van het grootste belang is. Het managen van de verschillende soorten aandacht moet bijna benaderd worden als het zijn van de opperbevelhebber van je geest, je moet in staat zijn om je troepen behendig te manoeuvreren en in te zetten voor verschillende veldslagen. Onderzoek heeft aangetoond dat individuen die hun aandacht voor lange tijd kunnen vasthouden, het beter doen op allerlei soorten cognitieve uitdagingen dan degenen die dat niet kunnen. 

Zie je geest als een spier

Als het gaat om het versterken van de aandacht, moedigen we je aan om je geest te zien als een spier. De parallellen tussen het versterken van je lichaam en het versterken van je geest zijn in feite zo nauw dat het eigenlijk niet zozeer een analogie is als wel een beschrijving van de realiteit. Je fysieke spieren en je aandacht spieren hebben beide op elk gegeven moment een beperkte hoeveelheid kracht, hun uithoudingsvermogen en kracht kunnen atrofiëren door inactiviteit of juist sterker worden door krachtige, doelgerichte oefening, en ze hebben rust en herstel nodig nadat ze intensief zijn gebruikt.

Net zoals je tijdens een zware training tegen een muur kunt aanlopen waar je denkt dat je geen enkele herhaling meer kunt doen, zal je geest in het midden van het lezen van een lang artikel willen stoppen en naar een ander tabblad surfen. In beide gevallen, als je jezelf vertelt om dieper te graven, zul je verrast zijn hoeveel meer kracht en focus je eigenlijk nog in de tank hebt.

oefeningen scherpere geest

En terwijl iedereen op zoek is naar coole nieuwe “geheimen” voor het bouwen van zowel hun lichaam als geest, tot nu toe onontdekte shortcuts en hacks, is de waarheid dat het versterken van onze fysieke en mentale spieren neerkomt op gewoon, goed ouderwets, niet bepaald sexy werk. Kracht winnen in een van beide gebieden draait uiteindelijk om goed eten, voldoende slaap krijgen en uitdagende dagelijkse oefeningen doen. Dus doe je heupgordel om en chalk je hersenpan op. We gaan naar de mentale sportschool en veranderen je focus in een beest. Hieronder vind je het trainingsschema van je hersenen.

Je krijgt nooit grote spieren door de hele dag op de bank te zitten, en je zult nooit een geweldig concentratievermogen ontwikkelen door alleen instagram posts te lezen. Je geest spieren, net als je fysieke spieren, hebben weerstand nodig; ze hebben uitdagingen nodig die hun grenzen verleggen en zo hun focusvezels laten groeien. Hieronder schetsen we oefeningen die je focus zullen vergroten, zodat je zwaardere en zwaardere cognitieve lasten kunt gaan tillen.

Verhoog de sterkte van je focus geleidelijk. Als je besluit om fysiek in vorm te komen, maar begint bij nul, is het ergste wat je kunt doen jezelf in een extreem trainingsprogramma te storten, je raakt geblesseerd, ontmoedigd of beide, en je stopt voordat je echt begint. Evenzo, als je aandachtsspanne momenteel nogal slap is, is het het beste om het gewicht dat je hem vraagt te tillen langzaam op te bouwen. Begin dus met een vrij gemakkelijk doel en werk je omhoog vanaf daar. Zet een timer voor 5 minuten en focus je volledig op je werk/lezen gedurende die tijd. Neem dan een pauze van 2 minuten voordat je weer 5 minuten aan de slag gaat. Voeg elke dag nog eens 5 minuten toe aan je gefocuste werktijd, samen met nog eens 2 minuten aan je pauzetijd. Na 9 dagen zou je 45 minuten achter elkaar moeten kunnen werken voordat je jezelf een pauze van 18 minuten gunt. Zodra je aan die opstelling gewend bent, kun je werken aan het verlengen van je focus sessies, terwijl je je pauzetijden verkort.

oefeningen voor een scherpere geest

Maak een to-do lijst voor afleidingen

Omdat internet elke informatie direct toegankelijk heeft gemaakt, zijn we geneigd om iets op te zoeken zodra het in onze gedachten opkomt. “Ik ben benieuwd wat het weer morgen wordt.” “In welk jaar kwam die film uit?” “Ik ben benieuwd wat er nieuw is in mijn Facebook-feed?” “Ik kijk even op Wiki Verzekering voor meer info over het afsluiten van de beste autoverzekering” etc etc. Als gevolg hiervan drijven we weg van wat we aan het doen zijn zodra deze vragen of gedachten in onze gedachten opkomen. Het probleem is dat het gemiddeld 25 (!) minuten duurt om terug te keren naar onze oorspronkelijke taak zodra we afgeleid zijn. Bovendien put het heen en weer schakelen van onze aandacht zijn kracht uit. Schrijf daarom op een stuk papier op wat je wilt bekijken zodra het in je opkomt, en beloof jezelf dat je het kunt opzoeken zodra je focus sessie voorbij is en je pauzetijd is aangebroken.

Aanbevolen artikelen