Afvoer verstopt? Zo los je dat op!

afvoer verstopt

Is je afvoer verstopt? Dan is dit natuurlijk enorm vervelend. Hierdoor kun je niet alleen de wasbak minder goed gebruiken, maar zullen er ook sneller nare luchtjes in huis terechtkomen. Daarom is het van essentieel belang dat dit probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Gelukkig is het ontstoppen van de afvoer meestal een eenvoudig klusje. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dit precies moet doen. Daarom volgen hieronder enkele tips om een verstopte afvoer eenvoudig te verhelpen.

Oorzaken verstopte afvoer

Voordat je het probleem kunt oplossen, is het eerst belangrijk om te begrijpen hoe dit ontstaat. Als je dit niet weet, zal het immers weer heel snel gebeuren. Een verstopte afvoer wordt meestal veroorzaken door voedsel- en zeepresten die tegen de rand van de buis blijven plakken. Dit vuil hoopt zich op en uiteindelijk kan hierdoor het water niet meer goed wegspoelen.

Dit probleem is eenvoudig op te lossen door goed uit te kijken met wat je door de afvoer spoelt. Gebruik de wasbak bijvoorbeeld niet als prullenbak voor de restjes die op je bord liggen. Schraap de borden eerst leeg voordat je ze afwast. Kijk ook uit met jus en soepen. Spoel deze liever niet door de afvoer. Is het doucheputje regelmatig verstopt? Dan ontstaat dit vaak door haren die in het putje terecht zijn gekomen. Probeer het putje daarom regelmatig te openen en schoon te maken om een verstopping te voorkomen.

Kortom: er zijn veel dingen die je kunt doen om een verstopping te voorkomen. Helemaal voorkomen kan natuurlijk niet. Als er onverhoopt dus toch nog een verstopping ontstaat, is het wel goed om te weten hoe je dit dan weer kunt oplossen. Met de onderstaande tips moet dit zeker lukken.

Gebruik een traditionele plopper

Een plopper is een handig hulpmiddel om een verstopte afvoer te verhelpen. Je kent deze vast nog wel. Vroeger had bijna iedereen er wel één in huis. Met een ouderwetse plopper zuig je vacuüm op de afvoer en de verstopping en hoop je op die manier de verstopping los te ‘ploppen’. Dit kan heel effectief zijn. Zorg er wel voor dat je voor het ploppen een laagje water in de wasbak laat staan. Op die manier is het gemakkelijker om vacuüm te zuigen. Na het ploppen stroomt vaak een deel van het afvalwater vanzelf weg. Je weet pas echt of de verstopping weg is door het water aan te zetten.

Vloeibare ontstopper

Een van de meest eenvoudige tips om een verstopte afvoer te verhelpen is door het gebruik van een vloeibare ontstopper. Dit is een middel dat je simpelweg in de afvoer giet of spuit, vervolgens laat inwerken en de verstopping vanzelf losweekt. In de meeste gevallen werkt de afvoer vervolgens weer naar behoren.

Blijft de verstopping aanwezig? Ga dan zeker niet mixen met andere ontstoppers of zelf andere doseringen gebruiken. De kans bestaat dan dat je onnodig schade aanricht. Kies er liever voor om in dit geval een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. 

Aanbevolen artikelen