Is het een goed idee om in whisky te investeren?

investeren in whisky

Men heeft altijd veel geld geinvesteerd in aandelen, goud en zilver. Met de komst van het internet wordt er nu ook geinvesteerd in cryptocurrency. Maar waar veel mensen niet aan denken is het investeren van je geld in whisky. Het is namelijk niet alleen een lekker drankje, het is ook een zeer boeiende belegging. De alcohol industrie is onafhankelijk van de economie en dus zullen de prijzen daar niet van afhangen. Whisky wordt ook wel vloeibaar goud genoemd, en met goede reden. De vraag naar whisky neemt toe, vooral sinds de voorraden dalen. Hierdoor stijgen de prijzen enorm. De komende jaren wordt er een stijgende vraag verwacht, zo kun je een leuk zakcentje verdienen uit de winst van je investering.

In welke whisky wil je investeren?

Sinds de jaren ’90 is er in grote delen van Europa en Japan een grote interesse in single malt whisky’s. Tegenwoordig is de vraag groter dan het aanbod van deze zeldzaam wordende whisky soort. Naast de zeldzaamheid van de whisky zijn er meerdere factoren waar zeker naar gekeken moet worden voordat je erin investeert. Hier vindt je een aantal tips:

– Hoe ouder de whisky, hoe beter de kwaliteit volgens experts. Oudere whisky’s zijn vaak zeldzamer en dus meer waard. En hoe langer het rijpingsproces, des de beter de smaak.
– Kies voor whisky uit een kleine lichting, in plaats van whisky uit een massaproductie.
– Veel bekende whiskyhuizen geven jaarlijks een limited edition uit. Het is het waard om hierin te investeren. Vooral als je een set van een aantal jaren achter elkaar kunt verzamelen.
– Kies voor whisky’s van de grote namen. Iedereen kent Laphroaig, Ardberg, Glendronach en uiteraard Macallen.
– Whisky’s van gesloten distilleerderijen zijn zeldzamer, omdat zij niet meer gemaakt worden. Vooral de oudere bottelingen zijn het waard om in te investeren.

Er zijn altijd enkele risico’s.

Beleggen is nooit zonder risico, dit geldt ook voor beleggen in whisky. Ondanks dat al twintig jaar de vraag naar whisky toeneemt, kan de interesse altijd plotseling dalen. In dit geval zullen vele investeerders van hun whisky af willen en zal de prijs dalen. Beleg dus altijd met geld dat je de komende 10 tot 15 jaar niet nodig hebt en wat geen enorme ramp is te verliezen.

Aanbevolen artikelen