Plan je grote verbouwingswerken of ga je zelf een huis bouwen? Ga je je muren isoleren of een nieuw dak leggen? Of hebben de kamers een nieuw likje verf nodig? Welke klus er ook op jouw to-dolijst staat, begin er niet onbezonnen aan. Bereid je goed voor met deze tips!

1. Plan je klus

Vooraleer je start met schilderen, breekwerken, plamuren of isoleren, maak je best eerst een plan van aanpak. Welke ruimte ga je onder handen nemen, hoe groot is de ruimte, welke materialen heb je nodig, hoe lang zal de klus duren, kan je het werk alleen aan of heb je hulp nodig, welke werkkleding heb je nodig, welke materialen ga je kopen en welke ga je huren … Bekijk DIY-filmpjes op YouTube om te kijken hoe echte experts de klus aanpakken, vraag informatie bij doe-het-zelf-zaken en bij vrienden die kennis hebben van verbouwwerken en klussen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

2. Budgetteer

Nadat je een stappenplan hebt gemaakt van de uit te voeren klussen, doe je er goed aan een budget voorop te stellen en te berekenen hoeveel de aan te kopen materialen je gaan kosten. Heb je minder budget dan de geraamde kosten? Probeer dan te besparen: koop verf van een goedkoper merk, leen zoveel mogelijk materiaal en gereedschap van vrienden, vraag of familie en kennissen willen helpen klussen, koop bepaalde zaken tweedehands …

3. Safety first

Ook al ben je een ervaren doe-het-zelver: klussen is niet geheel zonder risico. Zorg dat je werkt met degelijk werkmateriaal zoals een stevige en veilige ladder, goede persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril (in geval van lassen ed.), een helm en stevige werkschoenen en kwalitatieve werkkleding zoals een blaklader werkbroek. Lopen er kinderen rond in huis? Leg dan gevaarlijke spullen en gereedschap buiten handbereik. Voorzie ook steeds een EHBO-doos. Probeer de ruimte waarin je werkt, ook zo goed mogelijk te ventileren. Zo kunnen vrijgekomen stoffen zoals verf of lijm sneller de ruimte verlaten. Het inademen van schadelijke dampen is uiteraard niet goed voor je gezondheid.

4. Overloop je plannen

Klus je samen met vrienden, kennissen of familieleden? Bespreek dan op voorhand wie wat gaan doen en maak duidelijk wat je verwachtingen zijn. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. Controleer regelmatig het verloop van de werken zodat je tijdig kan bijsturen. Leg je helpers bovendien goed in de watten. Voorzie voldoende koffie en frisse drankjes en eventueel eten. Dat zal de motivatie van je vrienden alleen maar ten goede komen!

Aanbevolen artikelen