Tips voor een lange termijn planning van je carrière

lange termijn carriereplan

Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Het ergste wat je kan overkomen is op de hoogste trede van de ladder staan en merken dat je ladder tegen de verkeerde muur staat.’ Als jou dit in je carrière overkomt, heb je het wel even gehad. Wil jij dit vermijden? Ga dan voor een lange termijn carriereplan. Wat is het, hoe kom je tot een lange termijn planning carriere en waar moet je vooral op letten? Lees hier een aantal tips die jou helpen bij de lange termijn planning van je carriere.

Solliciteer bij het juiste bedrijf

Het begint al bij het solliciteren. Voordat je ook maar één bedrijf contacteert, ga zitten en maak een plan in de vorm van een tijdlijn op. Waar wil je staan binnen vijf of zelfs binnen tien jaar? Start vanaf het einde en kom zo terug naar vandaag. Noteer zoveel mogelijk stappen op deze lijn. Maak het SMART (zie verder in dit artikel). Laat deze lange termijn planning van je carrière even rusten en bekijk het morgen of binnen een paar dagen nog eens. Met deze planning in je zak of in je achterhoofd ga je solliciteren. Maak je lange termijn carriereplan ook kenbaar tijdens je sollicitatiegesprek. Vraag wie jouw baas of teamleader wordt. Kun je ook een gesprek met hem/haar hebben? Check of hij/zij jou in je carriereplan kan helpen? Zo weet het bedrijf en jijzelf of jouw carriereplan mogelijk is binnen die onderneming.

Een SMART plan

Je plan slaagt pas als het SMART is opgesteld:

  • Specifiek: stel concrete doelen: wat, waar, hoe, wanneer?
  • Meetbaar: je moet concreet kunnen weten (meten) telkens wanneer je een sub-doel hebt bereikt.
  • Acceptabel: jij moet er je op elk moment goed bij voelen.
  • Realistisch: is je doel in realiteit ook haalbaar?
  • Tijdsgebonden: op welke datum wil je wat bereikt hebben?

Eens je bij een bedrijf begonnen bent

Volgens je carrière planning heb je een goeie start gemaakt in het bedrijf. Het is nu aan jou om je lange termijn planning carriere zelf te sturen. Dit moet bijna dagdagelijkse gebeuren. Ook tijdens (jaarlijkse) functioneringsgesprekken bespreek je je plan. Als er functies vrij komen in de richting van je plan, ga er voor. Zoek binnen het bedrijf mensen die jou kunnen helpen om je lange termijn planning van je carrière waar te maken.

Bijsturen mag

Uiteraard zul je hindernissen tegenkomen op je parcours. Laat je hierdoor niet ontmoedigen. Meer nog: bouw marges in in je plan. Je mag regelmatig bijsturen, maar verlies nooit je oorspronkelijke doel uit het oog. En vergeet jezelf niet te belonen bij elke overwinning, hoe klein ook.

Aanbevolen artikelen