Wat doet een tachograaf?

tachograaf

De tachograaf: wat is het en wat doet het?

Een tachograaf, wat is dat eigenlijk en wat doet het precies? Een tachograaf is ook wel een speciaal systeem dat in commerciële voertuigen gemonteerd is. Hierbij kun je denken aan touringcars en vrachtauto’s. Via de tachograaf wordt informatie vastgelegd over hoe lang het voertuig aan het rijden is, hoe snel het voertuig gaat en wat de specifieke activiteiten van de bestuurder zijn, zoals rijden, rust nemen, enzovoort. Maar dat is niet het enige wat een tachograaf doet. In dit artikel vertellen we je meer over de tachograaf en kom je te weten welke gegevens deze zoal vastlegt. Lees snel verder voor meer informatie over de tachograaf en de werking hiervan.

Wat doet een tachograaf?

Met een tachograaf wordt er toezicht gehouden op de EU-regels voor rij- en rusttijden. Zo kan een analoge tachograaf de snelheid van het voertuig registreren op een tachograafschijf die iedere 24 uur verwisseld wordt. Echter is het sinds 2006 voor nieuwe voertuigen verplicht om een digitale tachograaf te installeren. Een digitale tachograaf heeft dezelfde grootte als een autoradio en heeft een keuzeschakelaar voor handmatige invoer, 2 smartcardlezers, een printer en een display. De digitale tachograaf is verbonden met de bewegingssensoren en versnellingsbak van voertuigen. Zo kan deze de activiteiten van de bestuurder nauwkeurig registreren. Ook kunnen de gegevens voor ongeveer een jaar worden bewaard.

De gegevens die een digitale tachograaf verzameld

Ben je benieuwd welke gegevens een digitale tachograaf verzameld? Een digitale tachograaf bewaart registreert de volgende gegevens:
– De specifieke kenmerken van het voertuig
– De snelheid van het voertuig
– Of deze door een enkele bestuurder wordt gereden of er nog een bijrijder aanwezig is
– Het aantal keren dat de bestuurderskaart per dag wordt ingevoerd
– De afstand die de bestuurder wordt afgelegd, welke via de kilometerteller wordt vastgelegd
– De activiteiten van de bestuurder, zoals rijden, rust, enzovoort
– De tijd en datum van wijziging van activiteiten
– Gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden, zoals een snelheidsovertreding, zonder bestuurderskaart rijden, enzovoort
– Specifieke details van tachograafkalibraties
– Handhavingscontroles

Ga op zoek naar een kwalitatieve tachograaf

Je weet nu precies wat een tachograaf is en waarom deze wordt ingezet voor commerciële voertuigen. Ook weet je welke gegevens een tachograaf zoal vastlegt en hoe lang deze gegevens kunnen worden bewaard. Wil je een tachograaf kopen? Ga dan eens online op zoek naar betrouwbare aanbieders en schaf een kwalitatieve tachograaf aan.

Aanbevolen artikelen