Belangrijke factoren om te overwegen als je een magazijn gaat inrichten

magazijn inrichten

Hieronder willen we het hebben over de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de optimale magazijninrichting. Daarbij kijken we naar waar je rekening moet houden in het vroege stadium van het magazijnontwerp. Aangezien het erg belangrijk is om een magazijn perfect in te richten, waar alles snel gevonden en verwerkt kan worden, helpen we je met onderstaand artikel op weg!

Of jouw bedrijf nu één of vijf magazijnen heeft, de service, efficiëntie en kosten worden sterk beïnvloed door de locatiekeuze en capaciteit. Hieronder volgt een korte uitleg van cruciale factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen van een magazijninrichting.

De klanten service is een van de meest kritische zaken waar je rekening mee moet houden bij het inrichten van een magazijn, met name met betrekking tot de doorlooptijden van bestellingen. Als snelle levering bijvoorbeeld een onderdeel is van jouw servicestrategie (wat vaak het geval is in de huidige on-demand-omgeving),  moet het magazijn zo zijn ingericht dat orders snel kunnen worden verwerkt.. 

Wat is de verwachte doorvoer?

Afgezien van het aspect van klantenservice, zoals doorlooptijden en supply chain-snelheid, moet je ook nadenken over de verwachte doorvoer en meer specifiek de ontvangst-, opslag- en verzending volumes, evenals de soorten processen die jouw magazijn faciliteren.

Ook de distributiestrategie zal van invloed zijn op de optimalisatie. Gaat jouw strategie bijvoorbeeld over het hoogst mogelijke niveau van klantenservice, of concurreert je bedrijf meer in prijs? Welke niveaus van voorraadbeschikbaarheid heb je nodig? Wat is de omzetsnelheid van jouw voorraad? En dus zijn er de fysieke vereisten voor elk magazijn. Ga je geautomatiseerde apparatuur inzetten, of zijn de processen voornamelijk handmatig en zal dat waarschijnlijk zo blijven?

 Vergeet niet om inkomende logistiek mee te nemen in je overwegingen. Waar zijn je leveranciers gevestigd? Welke doorlooptijden zijn acceptabel voor inkomende leveringen? Hoe betrouwbaar zijn de leveranciers? Dit zijn allemaal vragen die moeten worden beantwoord en waarmee rekening moet worden gehouden bij het plannen van de grootte en locatie van je magazijn.

 Uiteraard is het bij de inrichting van een magazijn belangrijk om ervoor te zorgen dat elke activiteits locatie dicht genoeg bij elkaar ligt om een soepele workflow mogelijk te maken. Deze moet echter ook niet te dicht bij elkaar zitten om het proces te vervuilen en de efficiëntie te verminderen.

Er zijn veel verschillende factoren waarmee je rekening moet houden, dus het is logisch om de belangrijkste vragen op te sommen die je moet gaan beantwoorden voordat je aan het ontwerp gaat werken. De volgende lijst met voorgestelde vragen moet je hierbij helpen:

  • Welke werkzaamheden vinden plaats in het magazijn?
  • Waaruit bestaat de logistieke operatie? Denk daarbij aan inname, opslag, picken, verpakken en verzenden.
  • Wat zijn de kenmerken van jouw producten? Deze factor zal een aanzienlijke invloed hebben op het magazijnontwerp, wat betekent dat je grondig moet zijn bij het bepalen van uw behoeften. 

Wat voor soort producten ga je opslaan in je magazijn?

Hoe gemakkelijk zijn de producten op te bergen in stapels op de vloer of in magazijnstellingen? Zijn de producten gevaarlijk, breekbaar of is er een andere reden waarom ze speciaal moeten worden behandeld? Hoe worden de producten bewaard? Zullen het volle pallets, dozen, losse artikelen zijn? Hebben jouw producten andere bewerkingen nodig dan opslag? Moeten de producten worden opgeslagen in overeenstemming met speciale regels of voorschriften? Hebben de producten enige vorm van controle nodig in de bewaar omgeving (diepvriesgoederen, temperatuurregeling?) Zijn de producten onderhevig aan seizoensinvloeden? Zullen de voorraad volumes sterk fluctueren als gevolg van seizoensinvloeden, of slechts een klein beetje? Probeer voldoende capaciteit te hebben ​​voor piek opslag en doorvoer, en vermijd te veel overcapaciteit tijdens de rustigere maanden!

Aanbevolen artikelen