De lekkerste Cuba Libre maak je zo!

cuba libre

Ongetwijfeld een van de bekendste en meest populaire cocktails ter wereld is de Cuba Libre. Het ontstaan en de geschiedenis van deze cocktail is echter vreemder dan je denkt. Zo is hij eigenlijk jarenlang niet gemaakt kunnen worden, in ieder geval niet zoals hij was bedoeld: met Amerikaanse cola en Cubaanse rum. Tegenwoordig is dat echter geen probleem meer, dus haal die fles rum in huis en lees verder hoe je de lekkerste Cuba Libre maakt.

Volgens de overlevering is de eerste Cuba Libre ooit, op het eiland Cuba gemaakt, hoe kon het ook anders. Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog liep namelijk een Amerikaanse kapitein een kroeg in waar hij vroeg om een drankje bestaande uit rum, cola en limoensap. Waarna vele soldaten die zich ook in de kroeg bevonden zijn voorbeeld volgden. 

‘Cuba libre’

Het viel zo in de smaak, dat het een gezellige avond werd en men aan het eind luidkeels ‘Cuba Libre’ begon te schreeuwen. Dit als reactie op de oorlog die gaande was. Die oorlog eindigde daarna echter vrij snel en de Cuba Libre werd een cocktail die synoniem kwam te staan met de bevrijding van de Spanjaarden op Cuba door de Amerikanen.

En dus bestond een echte Cuba Libre uit Amerikaanse cola en Cubaanse rum. Nadat de Amerikanen echter van het eiland waren verdreven door Fidel Castro en aanhang was het lange tijd niet mogelijk om deze 2 te mengen: door allerlei sancties kon men in Cuba niet aan Amerikaanse cola komen en was het in Amerika onmogelijk om Cubaanse rum te kopen.

Dit klopt overigens niet helemaal, want een van de bekendste ‘rum families’ is de familie Bacardi, uit Cuba. Toen de Amerikanen echter werden verdreven van het eiland, werd deze familie ook in ballingschap gedaan, waardoor ze de productie van hun rum elders moesten gaan doen.

Tegenwoordig kennen we ook een aantal varianten op de Cuba Libre:

– De Cuban Special bestaat uit 2 delen rum, 1 deel limoensap, 1 eetlepel ananassap en 1 theelepel Triple sec, wat we ook kennen van een andere cocktail: de Cosmopolitan. Ook deze cocktail wordt weer gedronken uit een shortdrinkglas gevuld met ijs.

– De Cuba Special is een wat luxueuzere en zoete variant van de Cuba Libre, maar dan in een shortdrinkglas. Dit is een mengsel van 1½ deel witte rum, 1½ deel ananassap, ½ deel limoensap, 1 deel cointreau en verder ijsblokjes. Je kunt deze cocktail daarna nog garneren met twee kersen en een stukje ananas.

– De Brandy Cuban is een mengsel van 1½ deel cognac, ½ deel limoensap in een whiskyglas gevuld met ijs en aangevuld met cola.

Het recept voor een goede Cuba Libre:

– 50 ml (Bacardi) rum
– 150 ml cola
– 2 limoenpartjes

Zo maak je de lekkerste Cuba Libre:

Begin met de rand van je glas met een limoenpartje in te smeren en pers daarna een halve limoen uit in het glas. Het volgende wat je dan moet doen is het glas te vullen met ijsklontjes. Dus niet 2 of 3 klontjes, maar het glas mag goed gevuld worden. Voeg met een barmaatje de genoemde 50 ml witte rum toe en vul de rest van het glas met cola. Het is wel belangrijk dat je een longdrink glas hebt, zodat er ongeveer 150 ml cola in kan.

Even roeren, garneren met een limoenpartje en klaar is de lekkerste Cuba Libre die je kunt maken.

Aanbevolen artikelen