De Suzuki Vitara: luxe SUV of Offroader?

suzuki vitara

In de markt voor een Luxe SUV? Lees dan over de Suzuki Vitara: gebruik jij hem on-road of offroad en welke keuze is de beste?

Toen de Suzuki Vitara eind jaren 80 het levenslicht zag, was het een echte offroader. Het design leek een beetje op die van een Jeep. Hij was klein, compact, had een reservewiel achterop en het dak kon aan de achterkant open voor een echte offroad beleving. Tegenwoordig is de Suzuki Vitara een heel andere auto. Je kan de eerste generatie en het nieuwste model niet meer vergelijken. De nieuwe 2021 Suzuki Vitara is een luxe SUV. Maar dat gezegd, kun je deze Suzuki SUV nog steeds met 4×4 aandrijving krijgen, oftewel alle vier de wielen worden aangedreven, iets wat vaak toch heerlijk weggedrag leidt en zelfs offroad capaciteit. 

Suzuki Vitara als luxe SUV rijden

Wanneer je een praktische SUV wilt kopen, dan is de Suzuki Vitara het overwegen zeker waard. Afhankelijk van de uitvoeringen en opties kost deze auto je rond de 25k tot 33K. Hiermee is het prijsverschil tussen de basis uitvoering en de meest luxe-uitvoering niet erg groot. Vandaar dat, wanneer je de Vitara als luxe SUV wilt uitrusten, de opties en uitvoering kiezen je niet veel extra’s kost. Eigenlijk kun je de meeste opties die je in auto’s tegenwoordig kunt krijgen wel kiezen. Van parkeersensoren en adaptive-cruisecontrol tot uitgebreid entertainment- en navigatiesysteem. 

De Vitara als offroad auto

De nieuwe Vitara heeft Allgrip-technologie met rijstanden die je kunt instellen waaronder voor sneeuw of sport mode. Met de handmatige versnellingsbak kun je afdalingen met controle doen. Ook wanneer je de 4×4 kiest met 6 versnellingen automaat, kun je in “L” de berg afdalen. Hoewel niet veel mensen de bergen intrekken om offroad te rijden, komen deze functies tijdens het rijden naar de wintersport vaak van pas. Wanneer de laatste meters naar het vakantiehuisje besneeuwd zijn, dan heb je met de Suzuki Vitara dus een goede keuze gemaakt.

Een proefrit zegt alles

Hoewel je misschien van plan bent de Suzuki Vitara alleen op de weg te gebruiken, voelt 4×4 ook on-road erg prettig aan. Audi heeft dit al laten zien met de Quattro uitvoeringen, die zelfs op auto’s verkrijgbaar zijn die nooit offroad kunnen. Wanneer je keuze hebt tussen 2WD of 4WD (tweewiel of vierwiel aangedreven) maak dan een proefrit in beide uitvoeringen om het verschil te ervaren. De kans is groot dat je toch voor de 4WD gaat.

Aanbevolen artikelen