De voordelen van dakkoffers

dakdragers

Een dakkoffer is een bagagebox die je bovenop de dakdragers van je auto kunt bevestigen, waar je dan extra bagage in kwijt kunt. Op die manier is er in de auto meer ruimte en kun je toch genoeg bagage meenemen. Een extra voordeel van een dakkoffer is dat het de aerodynamica bevordert en daarmee het brandstofverbruik vermindert. Vroeger was de dakkoffer vooral bekend van de auto’s die op wintersport gingen, maar tegenwoordig heeft men de dakkoffer ook ontdekt voor andere vakanties. Er is tegenwoordig een enorm aanbod aan dakdragers en dakkoffers, zoals je bijvoorbeeld bij www.dakdragerwinkel.nl kunt zien. De beste dakkoffer voor jou hangt natuurlijk af van jouw specifieke eisen.

De voordelen van een dakkoffer

Een dakkoffer heeft diverse voordelen ten opzichte van een imperial of aanhangwagen. Zo kun je hem afsluiten en is je bagage beter beschermd tegen diefstal en de weersomstandigheden. Dat is vooral een fijn gevoel als je onderweg ergens stopt voor een pauze. Ook is een dakkoffer spatwaterdicht en heeft hij een betere aerodynamica, waardoor je brandstofverbruik lager is dan bij bijvoorbeeld bij een aanhangwagen.

Zeer veel keuze

Er zijn heel veel mogelijkheden op het gebied van dakkoffers en skiboxen. Welke eigenschappen jouw nieuwe dakkoffer moet hebben, hangt natuurlijk af van jouw wensen, eisen en budget. Het laadvermogen is het maximale gewicht van de bagage die je kunt vervoeren in de dakkoffer zelf. Daarin wordt een onderscheid gemaakt tussen koffers tot 50 kg en koffers die meer kunnen dragen. De meeste dakkoffers kunnen meer dan 50 kg aan, maar de kleinere modellen blijven onder deze grens met hun laadvermogen.

Welke dakbelasting kan jouw auto aan?

Ook het gewicht van de dakkoffer zelf telt natuurlijk mee als je de maximale dakbelasting voor je auto wilt uitrekenen. De dakbelasting van jouw auto vind je vaak terug in het specificatie boekje van de auto. Er zijn koffers die maximaal 15 kg wegen, maar het merendeel weegt meer. Houd daar rekening mee als je het totaalgewicht gaat bepalen. Overschrijd je de dakbelasting, dan kun je daar een boete voor krijgen. Verschilt de dakbelasting in je specificatie boekje van de waarde die je in de specificaties van de dakkoffer terugvindt? Ga dan uit van de laagste waarde, dan weet je zeker dat je geen risico loopt.

Op slot doen

Veel dakkoffers zijn af te sluiten met behulp van een sleutel. Het slot kan bestaan uit één enkel slot, maar ook uit een centraal afsluitsysteem met meerdere vergrendelingspunten. De manier waarop je de dakkoffer kunt openen, is ook belangrijk voor veel mensen. De meeste boxen zijn te openen aan beide zijkanten, maar er zijn ook modellen die maar aan één zijkant te openen zijn. Ook een opening aan de achterkant of een combinatie van achterkant en een zijkant komt voor.

Aanbevolen artikelen