Stand Up Paddling in Nederland; ook iets voor jou?

Suppen in Nederland

De afgelopen jaren is Stand Up Paddling (SUP) in Nederland erg populair geworden. Niet zo vreemd, want in landen om ons heen met een rijke watersport historie, zoals Frankrijk en Spanje, was het al heel gewoon om in de zomer jong en oud op een zogenaamd SUP-board over de zee te zien peddelen. Dit verklaart ook direct waarom de sport zo populair is: zowel jong als oud kunnen hier plezier aan beleven. Zo gauw je namelijk het evenwicht onder controle hebt, kun je zo snel peddelen als je zelf wil. Dit maakt het een ideale sport om in de zomer te beoefenen. Eerder schreven we al over de effecten van een gezond lichaam, hieronder lees je hoe je door te suppen zo’n gezond lichaam kunt krijgen.

Stand up paddling in Nederland

Stand Up Paddling in Nederland

SUP staat dus voor Stand Up Paddling en laat zich het beste omschrijven als een combinatie van kanoën en surfen. De sport komt oorspronkelijk uit Hawaï, waar hij is ontstaan in de ruwe oceaan die de archipel omcirkeld. Je staat bij deze sport op je SUP-board en gebruikt een peddel met één blad om je voort te bewegen. De laatste 10 jaar is het suppen ook in Nederland ontzettend populair geworden en er zijn dan ook steeds meer plekken waar je een SUP kunt huren en eventueel lessen kunt nemen.

Rustgevend en inspannend

Niet voor niets dat deze sport steeds populairder wordt, want het is rustgevend en inspannend tegelijk. Nederland is bij uitstek een SUP land door alle waterwegen die kris kras door het land stromen. Zo kun je in de steden vaak op grachten en kanalen suppen en daarbuiten kun je natuurlijk op brede sloten, rivieren, meren en zelfs de zee deze sport beoefenen. 

Stand up paddle board kopen in Nederland

Het weer en het water zijn belangrijke factoren

Suppen is een relatief veilige sport, als je goed oplet en voorbereid bent, kan er weinig mis gaan. Het weer en het water zijn natuurlijk belangrijke factoren als je gaat suppen, dus zorg dat je voor je vertrekt, kijkt wat het weer gaat doen. Ga niet het water op als er onweer is voorspeld en harde wind kan ook een gevaarlijke factor zijn. Zorg daarnaast dat je goed uitkijkt op plekken waar veel vaarverkeer is. Natuurlijk wil je niet botsen, maar pas ook goed op de golven die andere vaartuigen maken. Wie niet goed kan zwemmen doet er goed aan om een zwemvest te dragen en met heel koud weer is een wetsuit geen overbodige luxe.

Neem eerst een les voor je begint

Een les nemen is zeker aan te raden. Al neem je er maar ééntje, dan kan een instructeur je in ieder geval de juiste houding en techniek bijbrengen. Daarna kun je zelf aan de slag, maar is het misschien nog wel leuk om af en toe een lesje te nemen, zodat je aan je techniek kunt blijven werken. Verder is suppen niet moeilijk, het belangrijkste is dat je leert je balans te bewaren terwijl je op het board staat en dat je genoeg kracht in je armen hebt om vooruit te komen. Als beginner moet je vooral zorgen dat het board dat je huurt of koopt, lang en breed is, waardoor het veel volume heeft. Hoe meer volume, hoe makkelijker het is om je balans te vinden op een SUP board. 

Stand up paddle board kopen

Nederland is ideaal om te suppen

Nederland is een uitstekend land om te suppen, want je hebt hier ontzettend veel riviertjes, meren, grachten, poelen, plassen en natuurlijk de zee. Bovendien mag het ook op heel veel plekken, want net zoals kanoën is het overal in Nederland toegestaan om te suppen, tenzij dit nadrukkelijk wordt aangegeven. Lekker laagdrempelig dus, en al helemaal als je je eigen supboard hebt. Daarmee heb je alle vrijheid om op avontuur te gaan.

Je gebruikt je hele lijf

Suppen is een erg actieve sport, als je je niet inspant, kom je ook niet ver. Tijdens het suppen gebruik je bijna je hele lijf, maar vooral je core en armen worden aan het werk gezet. Als je een flink stuk heb gepeddeld, dan zul je dat de volgende dag zeker voelen aan je arm- en buikspieren. Het is daarom raadzaam om niet meteen de eerste keer een heel lang stuk te gaan peddelen, maar de afstanden langzaam op te bouwen.

SUP board kopen in Nederland

Wat kost suppen?

Als je gaat beginnen hoeft suppen niet veel geld te kosten. De prijzen van een sup-board variëren tussen de 200 en 1500 euro. Let bij de aanschaf wel goed op! Zoals gezegd moet je als beginner een board nemen met veel volume, maar daarnaast heb je ook verschillende soorten boards. Er zijn speciale boards om mee te touren en weer andere voor op zee. Bepaal van tevoren wat jouw doel is en zoek daar het juiste supboard bij. De meeste mensen gaan voor een opblaasbare sup, omdat je deze makkelijk kunt vervoeren en opbergen.

SUP board kopen

Aanbevolen artikelen