Welke stappen kun je ondernemen om de lockdown gezond door te komen

gezond de lockdown doorkomen

Bewust of onbewust doet een lockdown iets met mensen, de gevolgen hiervan zijn namelijk voor de meesten erg groot. Het zijn niet alleen de directe maatregelen die ons treffen, maar indirect gebeurt er ook iets met ons. Een lockdown heeft invloed op onze vrijheid, op onze autonomie. Autonomie draait erom dat je weet wie je bent en dat je daarnaar kunt en durft te handelen. Een lockdown beperkt dit en een gebrek aan autonomie zorgt altijd voor stress. De vraag is natuurlijk: wat kun je doen om binnen de geldende maatregelen, toch je autonomie te bewaren? Veel mensen gaan plots op zoek naar hobby’s, terwijl ze daar een jaar geleden niet aan moesten denken, anderen kopen vibrerende cockringen om de tijd door te komen. Vaak zijn dit soort handelingen echter niet in lijn met de persoon die je bent en als je te ver van jezelf af drijft, kan dit weer leiden tot allerlei negatieve gevoelens. Hoe zorg je nu dat je positief blijft in de lockdown?

Blijf in beweging

Het is van groot belang om niet stil te gaan zitten. Veel mensen voelen zich door een lockdown ‘lamgeslagen’. Dat deze gevoelens er zijn, is begrijpelijk natuurlijk, echter is het van groot belang om fysiek en mentaal in beweging te blijven. Eén van de redenen hiervoor is dat door aanhoudende negatieve gedachten en stress je hersenen kunnen krimpen. Hierdoor verkleint letterlijk je gezonde verstand. Maak je geen zorgen: dit proces is weer terug te draaien en je herstelt hier weer van. Eén van de beste manieren om dit op een gezonde manier te doen is door te bewegen.

Mentaal en fysiek weerbaarder

Door te bewegen, maak je namelijk hormonen aan waardoor je je blij en gelukkig voelt. Tevens verlaagt het de stress en word je zowel mentaal als fysiek weerbaarder. Probeer dit bewegen zoveel mogelijk buiten te doen. De frisse lucht heeft namelijk ook weer een gezonde invloed op lichaam en geest. Pas wel op dat je niet te intensief beweegt. Wanneer je te intensief beweegt zorg je juist voor extra stress.

Maak een day-to-day schema

Veel mensen die last hebben van corona stress hebben moeite om de regie over hun leven te houden en autonoom te blijven. Een simpele oplossing hiervoor is een gezonde dagstructuur te blijven hanteren. Een OMA-schema gaat je hierbij helpen. OMA staat voor: Ochtend, Middag, Avond. Simpel gezegd betekent dit dat je een schema maakt voor je ochtenden, je middagen en je avonden. Plan ze niet te vol, houd ruimte voor onverwachte dingen maar heb bovenal een reden om ’s ochtends je bed uit te komen, je gordijnen open te trekken en te leven!

Aanbevolen artikelen