De voordelen van een tankpas

tanken

Een van de vaste uitgave die de meeste ondernemers hebben is die voor brandstof. Of je nu ZZP-er bent of een middelgroot bedrijf met 20 man personeel hebt, en of je nu een auto op de zaak hebt, of privé, brandstof blijft een aardige kostenpost. Ben je het beu om altijd aan het einde van de maand of kwartaal met benzinebonnetjes in de weer te zijn? Dan is een zzp tankpas iets voor jou.

Brandstofkosten zijn fiscaal aftrekbaar

Heb je een auto op de zaak staan, dan kun je een tankpas aanvragen. De kosten voor brandstof, voor zakelijk gebruik, zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Daarnaast kun je de BTW die je erover hebt betaald terugkrijgen. Een tankpas wordt dan ook veel, en vooral, gebruikt door kleine (ZZP of VOF) en middelgrote (MKB) ondernemers. Een van de voordelen van een tankpas hiervan is dat je een verzamelfactuur ontvangt. Hiermee bespaar je jezelf de moeite om ieder bonnetje te moeten bewaren voor de administratie. Op deze verzamelfactuur staan alle specifieke transacties en de betaalde BTW. Hierdoor kan een bedrijf heel makkelijk de BTW terugvragen bij de belastingdienst. Het verzamelen, bewaren en administratief verwerk van losse tankbonnen is daarmee overbodig geworden.

Merkgebonden en universele tankpassen

Er zijn merkgebonden tankpassen, zoals van Shell en Q8, en er zijn universele tankpassen. Groot voordeel van laatstgenoemde is dat je bij elk benzinestation ermee kunt tanken, terwijl dat met een merkgebonden pas alleen bij dat merk kan. Daarnaast kun je een universele tankpas ook vaak gebruik maken van andere diensten, zoals een wasstraat of parkeergarage.

Eenvoudig inzicht in de brandstofkosten

Als eigenaar van een middelgroot bedrijf wil je ook graag inzicht in de brandstofkosten van je personeel en met een tankpas heb je die direct. Je kunt zien door wie, waar en voor hoeveel brandstof er is gekocht door elke werknemer met een tankpas. Op die manier kun je kijken of je personeel niet altijd bij de duurste tankstations en kun je hier zelfs invloed op uitoefenen door een limiet in te stellen, zodat het personeel alleen goedkope benzine kan aanschaffen. Je houdt dus totale controle en je kunt bijsturen indien nodig.

Aanbevolen artikelen