Kozijnen schilderen doe je het beste zo

kozijnen schilderen

Ook in de schilderswereld zijn er seizoenen, het binnen- en het buitenseizoen. In de winter heeft het geen zin om buiten te gaan schilderen, te vochtig, te koud. Dus verfklussen zoals binnenmuren latexen en de achterwand van je keuken een nieuwe beschermende verflaag geven (wat trouwens erg goed gaat met Trimetal Magnacryl Prestige Mat) zijn, als het goed is, gebeurd, of staan vanaf dit najaar weer op het programma. Nu is het de tijd om de buitenkant van je huis aan te pakken, zoals de kozijnen. Hieronder vertellen we je hoe je dat het beste kunt doen en waar je op moet letten.

Bepaal kritisch de staat van je kozijn

Bepaal als eerste wat de staat is van je kozijnen. Doe dit kritisch, want als je hier te makkelijk over denkt, moet je volgend jaar misschien weer alles verven. Kozijnen hebben een hoop te leiden van de elementen. In de zomer krijgen zij ontzettend veel zonuren te verduren en in de winter is het vochtig en koud. Dit breekt de kwaliteit van de verf af. Daarnaast zijn veel kozijnen gemaakt van hout, en dat materiaal werkt natuurlijk. Een kozijn bestaat uit losse delen hout, twee staande- en twee liggende delen. Door verschillen in temperatuur en vochtigheid zal het hout soms wat krimpen en soms wat uitzetten, wat voor het verfwerk natuurlijk nadelig is. Hierdoor kunnen in het verfwerk scheurtjes of kieren ontstaan. Dit geldt ook voor de vensterbank als deze van hout is.

Begin met reinigen

Veel mensen beginnen met schuren als ze de kozijnen onder handen gaan nemen. Dit is echter verkeerd, omdat je hierdoor het vet en vuil de kieren in schuurt, waardoor de verf later slechter zal houden. Begin dan ook altijd met het vetvrij maken van de kozijnen voor je deze gaat schuren. Gebruik hiervoor een goed reinigingsmiddel, dat ook de ondergrond neutraliseert. Als je dit hebt gedaan, kun je het kozijn het beste nog een keer afdoen met schoon water.

Schuren van je kozijnen

Afhankelijk van de staat van de oude verflaag kun je nu beginnen met schuren. Als er veel slecht hechtende verf op de kozijnen zit, schrap die dan af met een verfkrabber. Is het verfwerk heel slecht? Dan is het handig om toch alle verf te verwijderen. Gebruik hiervoor nooit een verfföhn! Het glas zal al heel snel te heet worden, met alle gevolgen van dien. Gebruik daarom een afbijtmiddel hiervoor. Ga ook hiermee voorzichtig te werk en draag handschoenen. Afbijt is heel agressief en wanneer dit op de huid komt zal het een zeer sterk branderig gevoel geven. Spoel het geheel weer goed na om te voorkomen dat er afbijt resten blijven zitten. Dat is natuurlijk rampzalig voor de nieuwe verflaag.

Als de oude verflaag nog redelijk ok is, dan kun je deze licht opschuren, hierdoor zal de nieuwe verf beter houden. Hiervoor kun je het beste schuurpapier met korrel 180 gebruiken. Zijn er meer oneffenheden? Pak dan een grovere korrel zoals 120, of zelfs 80.

Hoe plak je de kozijnen het beste af?

Als de kozijnen geschuurd en schoongemaakt zijn, dan kun je de ramen gaan afplakken, doe dit nauwkeurig zodat je na het schilderen niet te veel extra werk hebt met schoonmaken. Het beste kun je een millimeter van de ruit mee schilderen en het afplaktape dus net even een millimeter van het kozijn af plakken. Dan krijg je een mooie scherpe lijn. Verwijder de tape altijd een uurtje na het schilderen. Dan is de verf nog niet helemaal hard en krijg je met wat voorzichtigheid een mooie strakke lijn!

Stappenplan voor het verven zelf

Dan is het eindelijk tijd voor het verven zelf. Het beste werk je van boven naar beneden, omdat de verf zakt kun je daardoor de verf beter verdelen. Zet de verf op het kozijn met een goede kwast en verdeel het over het oppervlakte. Daarna kun je met de kwast het kozijn ‘dwarsen’, dus met de kwast nog een keer door de natte verf een dwarsstreep zetten. Zo verdeel je de verf het beste gelijkmatig. Als laatste nog één keer van beneden naar boven ‘natrekken’ in één soepele beweging. Let terwijl je verder gaat nog even goed op nieuwe druppeltjes. Verf kun je tijdens het begin van het drogen nog makkelijk corrigeren. Het spreekt voor zich dat bij waterbasis verf die tijd wel veel korter is…

Twee lagen verf

Afhankelijk van de verf en de staat van de onderlaag, moet je een tweede verflaag aanbrengen. Dit is sterker en ziet er altijd beter uit. Wil je een extra sterke laag? Gebruik dan hoogglansverf. Als je liever een zijdeglans afwerking wilt, kun je ook een eerste laag hoogglans verf gebruiken en aflakken met zijdeglansverf. Dat geeft een sterker resultaat! 

Aanbevolen artikelen