Denk jij ook aan een carrièreswitch?

carriereswitch

Ben je het beu om vijf hele dagen per week achter een computer te zitten en de dagen aan je voorbij te zien trekken? Het werkt verfrissend om eens verder te kijken. Wellicht is er ander werk met meer afwisseling en beweging. Een baan waarmee je niet zozeer je bankrekening een boost geeft, maar wel je gemoedstoestand. Een belangrijke vraag: wat is belangrijker? 

Contract netjes uitdienen

Vaak zijn arbeidsvoorwaarden zo geregeld dat het op de korte termijn meer geld in het laatje brengt als je je kont tegen de krib gooit. Wie er bewust een puinhoop van maakt omdat hij zijn baan zat is, wordt op den duur ontslagen en krijgt daarvoor niet zelden een vergoeding – al dan niet na gesteggel met arbeidsinspecteurs en advocaten. Dat is meer dan wanneer je met je werkgever afspreekt op een bepaalde datum te stoppen. Toch is het op de lange termijn verstandiger om voor dat laatste te kiezen. Er zijn veel gevallen waarbij zo’n ontslagvergoeding afgedwongen moet worden via de rechtsbijstandverzekering, hetgeen allerlei ongemak oplevert. Daarnaast kun je een goede aanbeveling van je (inmiddels) ex-werkgever wel vergeten. 

Ben je het werk zelf beu, of je werkplek?

Denk goed na over wat je precies tegenstaat aan je huidige baan. Vaak is het niet het werk dat je doet, maar de omgeving die niet meer inspireert. En ja, elke dag acht lange uren achter een bureau zitten is een hele opgave als ook je collega’s niet leuk zijn of het gebouw op een onooglijke plek staat. Een voorbeeld: maaltijden bereiden en/of serveren in een vrolijk restaurant waar de hele dag vrolijke soulmuziek klinkt, is beter voor je humeur. Misschien doe je dit voor minder euro’s, maar er staan op internet talloze lijstjes met zaken waarop je kunt besparen om dit te compenseren. Kortom: die onvrede komt soms niet voort uit je baan, maar uit je werkplek

Voor jezelf beginnen

Als er iets inspireert en motiveert, is het wel voor jezelf beginnen. Vanzelfsprekend denk je aan de P van Plan voordat je je op de aloude vijf P’s van Product, Prijs, Plaats, Personeel en Promotie stort. Maar als je iets bedenkt wat zeer waarschijnlijk goed gaat lopen, geldt de wet die je tijdens geen enkele economieles krijgt: wat heb je daadwerkelijk te verliezen? Een eigen webshop die je van huis uit bestiert, kan met goede marketing zomaar een succes worden en voordat je het weet moet je een compleet magazijn inrichten. Het is al met al niet in beton gegoten dat je de komende tientallen jaren vastzit aan het werk dat je nu doet. Onderschat nooit het belang van werkplezier, hoeveel geld je ook verdient.

Aanbevolen artikelen