Storm en regen op komst? Let extra goed op!

Het is herfst en de kans op schade met je auto is in dit seizoen een stuk groter. Vandaar dat je natuurlijk blij bent met je autoverzekering. Maar hoe rijd je zonder gevaar wanneer het stormt en regen? Wij delen een aantal handige tips met je om zo veilig mogelijk van A naar B te rijden tijdens noodweer. Hiermee voorkom je wellicht dat je binnenkort op zoek moet naar een occasion

1. Pas je snelheid aan 

Wanneer je te maken krijgt met slechte weersomstandigheden is het verstandig om je snelheid aan te passen. Bij harde wind, storm, mist of sneeuw rijdt iedereen op de weg stukken langzamer dan normaliter. Rij niet alleen langzamer, maar hou ook meer afstand van je voorgangers. Rij je op een open vlakte dan moet je nog meer rekening houden met de harde wind. Dat geldt ook voor rijden op een brug.  

Ligt er veel water op de weg? Dan moet je oppassen voor aquaplanning. Je loopt dan het risico dat je autobanden het contact met de weg verliezen. Erg gevaarlijk, want dan heb je geen controle meer over je auto. Vandaar dat je zeker niet te hard moet rijden wanneer het behoorlijk regent. Verder is het een goed idee om het profiel van je banden regelmatig te laten controleren. 

2. Handen aan het stuur 

Ben jij een type wat graag ontspannen rijdt en niet altijd de handen aan het stuur hebt? Bij slecht weer is dit niet handig. Hou allebei je handen aan het stuur en let extra op wanneer je ingehaald wordt een auto of vrachtwagen. Door allebei je handen te gebruiken heb je meer grip op de weg en kan je beter reageren op de zuigende werking van vrachtwagens. Rij echter niet te krampachtig. 

3. Check de bandenspanning en je verlichting 

Wat voor weer het is je rijdt altijd veiliger met de juiste bandenspanning. Dat komt omdat zachte autobanden minder grip op het wegdek hebben. En dat is niet alles, want met zachte banden heb je eveneens een langere remweg nodig. Hiermee vergroot je de kans op aquaplanning en een klapband. Verder is het zo dat banden die goed op spanning staan veel langer mee gaan en bijdragen aan het besparen van brandstof. 

Naast de bandenspanning is verlichting belangrijk. Controleer regelmatig of de verlichting van je auto nog werkt. Kijk ook meteen of je lampen moddervrij zijn. In de herfst heb je kans dat je lampen bedekt zijn met een laagje vuil door het slechte weer. Zijn ze vies? Maak de lampen dan schoon met een zachte doek en warm water. 

4. Wees extra alert

Autorijden in de mist, storm of regen is lastig, maar daarnaast zijn andere weggebruikers minder voorspelbaar. Met name voor fietsers is het moeilijk om te fietsen met harde wind. Fietsers kunnen ineens afwijken door een harde windstoot. Wees daar bedacht op, zodat je op tijd actie kan ondernemen als het misgaat. 

5. Kijk nog eens goed naar je autoverzekering

Tijdens de herfst is het extra goed opletten op de weg, maar het is een fijn gevoel wanneer je zeker weet dat het goed zit met je autoverzekering. Wil je je auto direct verzekeren? Kijk dan eens op internet waar je dat het beste kan doen. Vergeet het vooral niet! 

6. Let op waar je parkeert 

Ben je veilig aangekomen op de plek van bestemming? Kijk dan goed uit waar je parkeert. Zet je auto bijvoorbeeld niet onder een boom neer. Mocht die omvallen dan heb je flinke schade aan je auto. Probeer daarom altijd een plek onder een boom te vermijden.

Aanbevolen artikelen