Drie heerlijke gerechten voor op de bbq

heerlijke bbq gerechten

De zomer staat weer voor de deur en ook deze lente hebben we gelukkig al volop kunnen genieten van de zon. Iets wat voor veel mensen daar synoniem aan is, is de bbq aansteken. Niets zo lekker als na een dag buiten te zijn geweest, de bbq aan te steken en heerlijk met vrienden of familie te genieten van de lekkerste gerechten van de bbq. En daar helpen we je in deze blog mee. Lees dus snel verder voor de lekkerste bbq gerechten!

Koreaanse kip

Een kebab doet het altijd goed op een BBQ, en deze Koreaanse kip met zoete, pittige en plakkerige glazuur is onze nieuwe favoriet. Strooi er lente-uitjes over om te serveren!

bbq gerechten

Ingrediënten:

12 kippendijen, zonder been en zonder vel

2 el sojasaus

1 el sesamolie

Stuk gember ter grootte van een duim, geraspt

4 lente-uitjes, gesnipperd

Voor het glazuur

4 el Koreaanse chilipasta (gochujang) of gebruik een mengsel van 3 el ketchup en 1 el sriracha chilisaus

2 eetlepels honing

sap ½ limoen

1 el sojasaus

1 tl sesamolie

2 el sesamzaadjes

Gooi de kip in de sojasaus, sesamolie en gember. Rijg elke dij aan twee lange metalen spiesen, zodat elke spies een kant van de dij doorboort. Blijf de kip inrijgen en zorg ervoor dat hij stevig op de spiesen zit. Koel tot je klaar bent om te koken. Meng de ingrediënten voor het glazuur.

Verwarm de barbecue. Als je een kolenbarbecue gebruikt, wacht dan tot de kolen asgrauw worden voordat je begint met koken. Bak de kebab 5-8 minuten aan elke kant (afhankelijk van de hitte). Eenmaal mooi verkoold maar niet volledig gaar, begin met het glazuur. De honing zal blijven plakken als hij te lang wordt gekookt – de sleutel tot mooie plakkerige kip is het aanbrengen van het glazuur in lagen, waarbij de kebab vaak wordt omgedraaid.

Zodra het glazuur is opgebruikt en de kip gaar is (dit duurt in totaal ongeveer 20 minuten), doe je het op een bord en laat je het 5 minuten afkoelen voordat je het serveert, bestrooi met lente-uitjes.

Varkensvlees met ananas

Kinderen zullen dol zijn op deze spiesjes van varkensvlees, ananas en groene paprika, gemarineerd voor extra smaak en gebakken op de barbecue. Serveer met rijst of in een pitabroodje.

heerlijke gerechten voor op de bbq

Ingrediënten:

400 g varkensfilet

4 eetlepels lichte suiker

60 ml ciderazijn

1 tl vissaus

½ kleine ananas, geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden (of gebruik kant-en-klare verse ananas, goed uitgelekt)

1 groene paprika, ontpit en in vierkantjes gesneden (optioneel)

4 lente-uitjes, schoongemaakt en in 4 gelijke lengtes gesneden

klein bosje koriander, gehakt (optioneel)

gekookte rijst of pitta, om te serveren

Snijd het varkensvlees in blokjes. Verwarm de suiker en azijn in een pan op laag vuur tot de suiker is gesmolten. Voeg de vissaus toe en laat afkoelen. Voeg het varkensvlees toe en meng goed zodat alle blokjes bedekt zijn met saus.

Verwarm de barbecue. Als je kolen gebruikt, wacht dan tot ze wit worden. Als je binnen bent, verwarm dan een grillpan. Rijg het varkensvlees en de ananas aan spiesjes, wissel de stukjes af met de paprika en lente-ui.

Barbecue of grill de spiesen 3-4 minuten aan elke kant (mogelijk moet je ze langer koken als je ze grilt). Bestrooi met koriander, als je wilt, serveer dan met rijst of schuif in pitabroodjes.

Zweedse gehaktbal burgers

Ben je dol op Zweedse gehaktballen? Voor dit gerecht hebben we ze omgetoverd tot een burger waar kinderen dol op zullen zijn. Kies runder- of varkensgehakt, de smaken zullen nagenoeg hetzelfde zijn.

heerlijke gerechten voor de bbq

Ingrediënten:

500 g mager runder- of varkensgehakt

1 ui, grof geraspt

1 ei, losgeklopt

25 g paneermeel

geraspte nootmuskaat

¼ tl knoflookpoeder

burgerbroodjes, gesneden kaas, sla, gesneden tomaat en bosbessensaus (optioneel), om te serveren

Doe het gehakt, de ui, het ei, het paneermeel, de nootmuskaat en het knoflookpoeder in een grote kom en breng rijkelijk op smaak met zwarte peper. Meng alles met je handen door elkaar en vorm het mengsel vervolgens tot zes bolletjes. Breng over naar een bord, dek af en laat 1 uur of maximaal een dag afkoelen.

Verhit een barbecue tot medium of tot een dun laagje kolen grijs is geworden. Bak de burgers 10 minuten, draai ze af en toe om, tot ze licht verkoold en gaar zijn. Bestrooi met gesneden kaas tijdens de laatste 2 minuten kooktijd, als je wilt. Serveer de burgers in de bolletjes met eventueel de sla, tomaat en bosbessensaus.

Aanbevolen artikelen