Welke verschillende boormachines kennen we?

verschillende soorten boren

Of je nu iemand bent die graag dingen zelf repareert of graag nieuwe dingen maakt, het bezit van een boormachine is een must. Dit veelzijdige elektrische gereedschap is verkrijgbaar in vele vormen voor verschillende toepassingen. Gebruiksvriendelijk en voor iedereen toegankelijk, boormachines zijn een must-have in het moderne huishouden. Boormachines bestaan ​​al heel lang. Ze vinden hun oorsprong in de prehistorie toen mensen voor het eerst gereedschappen gingen gebruiken. Een geslepen steen die met de hand tegen een oppervlak wordt gedraaid is hoe het boor mechanisme voor het eerst werd gebruikt. In 1889 werd de eerste mechanische boor uitgevonden. Het was een grote stabiele machine die op zijn plaats werd vastgezet en de te boren objecten werden eronder gelegd.

Hoewel dit een belangrijke uitvinding was, was het ontoegankelijk voor de meesten. Draagbare boren werden uiteindelijk uitgevonden in 1916, waardoor de huishoudelijke gereedschapskist voor altijd veranderde. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten, kijk maar eens naar de boormachines bij mastertools.nl. Afhankelijk van jouw behoefte en gebruiksfrequentie, kun je een geschikte boor kiezen. Hieronder vind je een overzicht van verschillende soorten boormachines en hun gebruik om je op weg te helpen.

Handboormachine

Dit is de meest gebruikte boormachine in huishoudens, dit zijn de gemakkelijkste apparaten om onder de knie te krijgen. De eenvoudigste boor om gaten te boren, wordt over het algemeen geleverd met een gemakkelijk vast te pakken maat om ervoor te zorgen dat de gebruiker deze gemakkelijk kan gebruiken. Ze worden ook gebruikt om twee objecten aan elkaar te bevestigen.

Standaard elektrische boormachine

Wanneer je thuis met zwaardere voorwerpen werkt, heb je een boormachine nodig die het zware werk aankan. Standaard elektrische boormachines zijn verkrijgbaar in twee typen: op batterijen en met kabel. Over het algemeen zijn boormachines op batterijen veel gemakkelijker te verplaatsen omdat ze niet worden ingesnoerd door een draad. Bekabelde boren zijn echter krachtiger als het gaat om boren.

Klopboren

Deze boren worden het meest gebruikt voor harde, broze oppervlakken zoals gecementeerde muren en zijn uitstekend geschikt voor iedereen die een renovatieproject heeft. Daarnaast kun je ze gebruiken voor het maken van gaten in stenen of bakstenen muren. Andere boren zouden verslijten of zelfs breken, maar klopboren zijn speciaal voor dit doel gemaakt. Dit wordt bereikt door een hamer achtige functie die naast de gebruikelijke boorstang werkt. Sommige klopboormachines hebben ook een functie om volledig over te schakelen naar de hamer in plaats van de roterende boor.

Kolomboormachine

In tegenstelling tot de rest van de boren op deze lijst, is deze boor op één plek gestationeerd. Deze boor is specifiek voor houtbewerking en wordt gebruikt om nauwkeurige gaten in houten oppervlakken te maken. Een kolomboormachine is onmisbaar voor wie veel met hout en metaal werkt.

Omkeerbare boor

Deze boren zijn best handig. Naast de gebruikelijke boor- en schroef toepassingen is deze boor gespecialiseerd in het verwijderen van spijkers en schroeven. Het losschroeven kan nogal vervelend zijn, vooral wanneer je met meerdere spijkers en schroeven op één oppervlak werkt. Bovendien doen ze dit zonder het gat zelf te beschadigen, dus je kunt je spijker/bout/schroef er gemakkelijk weer indraaien!

Pneumatische boormachine

Pneumatische boormachines werken op een perslucht mechanisme, waardoor ze een stuk lichter zijn dan elektrische boormachines. Ze worden gebruikt om door oppervlakken zoals steen en cement te boren. Deze zijn over het algemeen onderhoudsarm en gebruiksvriendelijk. Pneumatische boren gebruiken ook minder kracht dan de meeste andere boren.

Aanbevolen artikelen