Een plafond maken of vervangen. Hoe doe je dat?

plafond repareren

Als je een ouder huis hebt gekocht of je gaat je huidige huis verbouwen, dan moet je meestal de plafonds vervangen. Die oude schrootjesplafonds uit de jaren 70 kunnen immers echt niet meer en brandveilig zijn ze ook al niet. Vervangen dus. Bij het wegbreken van tussenwanden of het vergroten van je woning raken de plafonds vaak beschadigd en moet je ze vervangen. Met het juiste gereedschap en goede materialen is dat een klus die je meestal zelf kunt doen.

Stap 1: De oude plafonds eruit

Oude plafonds kunnen gemaakt zijn van bijvoorbeeld houten latten, plafondtegels of oude gepleisterde platen. Als je die eruit wilt halen, dan zul je de sloophamer erbij moeten pakken. Oude plafonds zitten vaak met spijkers vastgetimmerd aan de latten erboven. Hoe langer ze daar gezeten hebben, hoe meer stof en vuil er bovenop kan liggen. Draag daarom altijd een stofbril en beschermende kleding als je gaat hakken en breken in de plafonds. Zorg ook dat de kamer leeg is en er voldoende ruimte is voor de brokstukken van je oude plafond.

Stap 2: Waar komen de lampen?

Als je het oude plafond er helemaal uit hebt gehaald, dan kun je kijken of je de lampen wilt verplaatsen. Zeker bij een verbouwing of uitbreiding kan het handig zijn om extra lichtpunten te maken of de lampen op een andere plek op te hangen. Met het oude plafond eruit heb je prima toegang tot de elektra en kun je de lichtaansluitingen verplaatsen.

Stap 3: Een nieuw rasterwerk maken

Bij deze stap gebruik je smalle houten latten om een rasterwerk te maken. Aan dit rasterwerk maak je dan straks de gipsplaten van het nieuwe plafond vast. Het rasterwerk zelf maak je aan de plafondbalken vast. Je kunt dit doen met spijkers of gebruik maken van een professionele nietmachine (tacker). Zorg dat de nietjes lang genoeg zijn om de latjes stevig vast te kunnen maken. De latten moeten waterpas geplaatst worden, anders krijg je een scheef plafond.

Stap 4: Maak de plafondplaten vast

Dit is natuurlijk het leukste werk, want na deze stap kun je al aardig goed zien wat het eindresultaat wordt. Nadat het raster is geplaatst, kun je de klustrap op gaan met een gipsplaat in je handen. Doe deze klus met z’n tweeën, want in je eentje lukt het niet. De één houdt de gipsplaat op de juiste plaats. Is ook nog eens een leuke krachttraining, maar dit terzijde. De ander maakt de plaat vast aan het houten rasterwerk, waarbij de plaat haaks op het raster wordt vastgemaakt. Vastmaken kan met een boormachine en gipsschroeven, of met een tacker. Dat gaat lekker vlot. Vergeet niet om openingen te maken voor de lichtpunten.

Stap 5: Laat het plafond stuccen

Voor een mooi glad en naadloos resultaat laat je het plafond stuccen. Zo oogt het mooi egaal en krijgt de kamer een rustige uitstraling.

Voilá: je nieuwe plafond is klaar! Nu kun je verder gaan met verbouwen of je huis inrichten. Het wordt vast super mooi…….

Aanbevolen artikelen