Manieren om als ondernemer pensioen op te bouwen

vervroegd pensioen

Ben je ondernemer in hart en nieren? Is jouw eigen zaak je passie en leven? Veel enthousiaste ondernemers gaan zo op in hun werkzame leven dat ze vergeten om aan hun pensioen te denken. En, hoe gepassioneerd je ook bent, dit kan later veranderen. Bij veel ondernemers van boven de 50 jaar leeft de wens om met vervroegd pensioen te gaan. Maar vaak is vervroegd pensioen niet mogelijk, omdat veel ondernemers te laat beginnen met sparen voor hun pensioen of te weinig sparen om eerder met pensioen te kunnen gaan. Begin daarom op tijd met sparen voor je pensioen. De onderstaande manieren zijn mogelijke opties om de pensioenopbouw als ondernemer slim aan te pakken.

Sparen via een lijfrentepolis

Een populaire manier om te sparen voor je pensioen is sparen via een lijfrente. Hierbij spaar je voor een pensioen, waarbij je na de pensionering bijvoorbeeld elke maand een bedrag krijgt uitgekeerd op je rekening als pensioenuitkering. Hoe vaak je periodiek laat uitkeren, kun je zelf kiezen. Zo kun je ook kiezen voor een betaling om de drie maanden of eens per half jaar. In elk geval heb je zo een mooie aanvulling op je AOW-uitkering en hoef je niet op een houtje te bijten.

Pensioensparen door te investeren in vastgoed

Goed sparen voor je pensioen kun je ook doen door, als je voldoende spaargeld hebt, te investeren in vastgoed. Door een vakantiehuisje aan te kopen en die te verhuren, kun je flink wat geld bijverdienen en apart zetten voor later. En op het eind kun je natuurlijk, als je gepensioneerd bent, je vakantiehuis ook weer doorverkopen voor een mooi bedrag. Vastgoed stijgt in de loop der jaren flink in waarde, dus je behaalt altijd rendement op dit soort investeringen.

Geld langer vastzetten tegen een mooie rente

Wat je ook kunt doen om voor je vervroegd pensioen te sparen, is geld vastzetten voor bijvoorbeeld tien of twintig jaar, uiteraard tegen een aantrekkelijke rente. Vanwege de lage rentestanden is dat op dit moment lastig, maar er zijn zeker nog wel financiële partners te vinden die een aantrekkelijke rente aanbieden voor geld dat je langer vastzet.

Aanbevolen artikelen