Hier moet je op letten als je met een aanhanger gaat rijden

aanhangwagen

Gedurende je leven komt het geregeld voor dat je een aanhanger nodig hebt. Bijvoorbeeld bij een verhuizing, een verbouwing, een aanhanger groothandel, of juist om wat meer spullen mee te kunnen nemen op vakantie. Kun je echter zo maar een aanhanger achter je auto hangen? Hieronder vertellen we je waar je op moet letten als je dat doet.

Je mag met een normaal rijbewijs met een kleine aanhanger rijden, zonder problemen. Alleen niet met elk type aanhanger. Voor zwaardere aanhangwagens moet je namelijk een speciaal aanhanger rijbewijs halen. Voor het rijden met een aanhangwagen heb je een rijbewijs B, B+ of BE nodig. Met een rijbewijs B mag je een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo, let op dit is het lege gewicht met het laadvermogen. 

Je mag ook een aanhangwagen van meer dan 750 kilo trekken als dat lege gewicht en laadvermogen van de auto en aanhanger samen niet hoger is dan 3.500 kilo. Heb je een rijbewijs B+? Dan mag je elke aanhangwagen trekken met een maximaal gewicht tot 4.250 kilo. 

De verschillende snelheden van de verschillende aanhangwagens

Is de aanhanger waar je mee gaat rijden lichter dan 3.500 kilo? Dan mag je er op de snelweg maximaal 90 km/u mee rijden. Is de aanhanger  zwaarder dan 3.500 kilo? Dan mag je maximaal 80 km/u rijden. Dit zijn overigens de regels die gelden in Nederland. In het buitenland gelden er andere regels wat betreft de maximum snelheid voor het rijden met aanhanger. Zorg er dus voor dat je voordat je op vakantie gaat, de regels van het desbetreffende land even bekijkt.

De bekende witte kentekenplaat voor aanhangwagens is er voor aanhangers met een maximaal gewicht van 750 kg. De maximaal toegestane maximum massa is een combinatie van het gewicht van de lege aanhanger en het gewicht van wat er maximaal in mag worden meegenomen, het zogenaamde laadvermogen. Wil je dus een witte kentekenplaat aanhanger bestellen dan dien je hier op te letten.

De losbreekkabel is een belangrijk onderdeel van een aanhangwagen

De losbreekkabel zorgt ervoor dat de aanhangwagen automatisch op de handrem gaat wanneer deze loskomt van de trekhaak. Dit loskomen van de trekhaak kan verschillende oorzaken hebben. In principe kan het alleen gebeuren als de aanhanger niet goed wordt bevestigd. Wanneer je vervolgens over een grote hobbel of door een groot gat rijdt kan de aanhangwagen losschieten. Controleer daarom altijd of de aanhangwagen goed vast zit aan de trekhaak. 

Aanbevolen artikelen