5 tips voor het aanschaffen van je eerste motor

motorfiets kopen

Heb je onlangs je motorrijbewijs gehaald en staat de aanschaf van je eerste motor op de agenda? Dit is waarschijnlijk geen kleine uitgave en je wil er dan ook alles aan doen om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt. Deze 5 tips voor de aanschaf van je eerste motor helpen je hierbij. Ontdek welke zaken je niet moet vergeten voordat je overgaat tot aankoop en welke dingen je achteraf moet regelen. 

  1. Kies het juiste model

Zie je jezelf op een snelle sportmotor rijden of ben je het type dat lange tochten maakt en het liefst zo comfortabel mogelijk zit? Het antwoord op deze vraag helpt je om een selectie te maken van de motoren die voor jou in aanmerking komen. Zaken als zithoogte en stuurhoogte bepalen vaak het comfort en het ene carrosserie is het andere niet. Een toermotor of een chopper staan bijvoorbeeld bekend om het hoge rijcomfort – je moet hier namelijk urenlang goed op kunnen zitten. Een sportmotor is juist afgestemd op snelheid en als bestuurder dien je hierop dan ook flink naar voren te leunen. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je dus al enkele modellen afstrepen. 

  1. Bepaal of je voor nieuw of tweedehands kiest

Zowel nieuwe als gebruikte motoren kennen voor- en nadelen. Het is dan ook verstandig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je belangrijk vindt en op welke zaken je wel zou kunnen inleveren. Als prijs bijvoorbeeld een belangrijke factor is, en je het liefst niet al te veel  geld kwijt bent aan de aanschaf van je motor, is een tweedehands motor een prima keuze. Met een tweedehands motor betaal je bovendien waarschijnlijk een lagere premie voor je motorverzekering omdat de aanschafwaarde van je voertuig aanzienlijk lager ligt dan een nieuwe variant. Vind je het echter belangrijk dat de motor zo min mogelijk onderhoud nodig heeft en geen tot weinig kilometers op te teller heeft, dan kom je al gauw op een nieuw model uit. 

  1. Boek een testrit

Hoe mooi een motor er online of in een catalogus ook uitziet, je weet nooit of het iets voor jou is als je er nooit op gereden hebt. Het voertuig aanvoelen is deel van de ervaring en minstens zo belangrijk als de uitstraling van de motor. Probeer daarom altijd een proefrit te boeken bij een dealer. Als je een tweedehands motor aanschaft bij een particulier, vraag dan ook of je kort op de motor mag rijden om te controleren of er geen mankementen zijn. Koop je een motoroccasion via dealer, dan is de motor doorgaans volledig gecheckt en hoeft er de komende tijd niets aan te gebeuren. 

  1. Sluit een motorverzekering af 

Als eigenaar van een motor dien je naast je andere voertuigen ook je motor apart te verzekeren. Hierbij heb je echter wel de keuze uit een WA-motorverzekering, een Motor op Stal verzekering of een all-risk motorverzekering. De keuze die je maakt hangt vaak af van de waarde van je motor, de leeftijd van het voertuig en je eigen rijstijl. Bovendien bieden sommige verzekeraars een optie om na een jaar schadevrij gereden te hebben, een deel van je premie terug te krijgen. Kortom, je wordt bij deze partijen beloond voor goed rijgedrag. Je motorverzekering vergelijken kan dan ook zeker lonen als je van jezelf weet dat je weinig brokken maakt! 

Tip: verdiep je ook in de voorwaarden die gelden voor jouw verzekering. Om in aanmerking te komen voor vergoeding bij diefstal dien je de motor bijvoorbeeld met een speciaal motorslot op slot te zetten.  

  1. Koop een beschermhoes of stal de motor binnen

Zoals eigenlijk voor ieder voertuig geldt, geldt ook voor een motor dat deze langer meegaat als je het voertuig goed beschermt. Bij voorkeur stal je de motor binnen in een garage of onder een overkapping. Op die manier bescherm je de motor tegen weersinvloeden en andere zaken als vogelpoep of boomhars. Heb je geen beschikking over een garage of overkapping? Overweeg dan om direct een beschermhoes te kopen voor over je motor. Op die manier verleng je de levensduur van je voertuig aanzienlijk en heb je er langer plezier van.

Plan je eerste route

Heb je de keuze gemaakt en weet je welke motor geschikt is voor jou? Droom dan alvast over je eerste tocht of vakantie. Plan een mooie route en geniet van de vrijheid die een motor je biedt.  

Aanbevolen artikelen