Besparen op je autoverzekering, dat doe je zo

autoverzekering

Een autoverzekering moet door iedereen die in het bezit is van een auto afgesloten worden. In België is dit het geval, maar in andere landen natuurlijk ook. Het afsluiten van zo’n verzekering voor een vierwieler kan best een dure grap zijn. Dit is al helemaal het geval als je een gloednieuwe auto wilt verzekeren. Je zult dan naar alle waarschijnlijkheid voor een WA+ casco dekking gaan, wat in de volksmond allrisk genoemd wordt. Dit is de allerduurste autoverzekering, wat komt doordat het ook de meest uitgebreide versie is. De premie zal dus hoog zijn. Als je een goedkope autoverzekering af wilt sluiten dan is het beter om te kiezen voor een andere dekking, al kun je ook gebruik maken van de onderstaande tips om te besparen op je autoverzekering. 

Ga voor een hoger vrijwillig eigen risico

Bij een paar verzekeraars van auto’s is het mogelijk om te gaan voor een hoger eigen risico op de cascodekking. Dit houdt in dat je in geval van schade aan de vierwieler niet het hele bedrag vergoed zult krijgen van de verzekeringsmaatschappij. Dat is natuurlijk nadelig, maar het grote voordeel hiervan is dat de premie een stuk goedkoper en dus aantrekkelijker zal zijn. Een hoger eigen risico leidt immers tot een lagere premie. Naarmate je meer schadevrije jaren hebt, zal het voordeel afnemen. Hoe minder schadevrije jaren je dus hebt, hoe groter het premievoordeel is als je een hoger eigen risico kiest. 

Claim de schade niet

Elk jaar dat je geen schade claimt zul je een no-claim korting opbouwen. Claim je wel een schuldschade? Je zult dan helaas maar liefst vijf schadevrije jaren terugvallen. De premie die je elke maand moet betalen aan de autoverzekeraar zal hierdoor omhoog gaan. Dit zal dus een paar jaar door werken. Het kan dan ook interessant zijn om de schade zelf te betalen, al hangt dit van de hoogte van de kostenpost af. Het is slim om je verzekeringsadviseur hiervoor in te schakelen. Deze expert kan berekenen of het wel of niet voordelig is om een schade zelf te betalen. 

Betaal de premie jaarlijks in plaats van maandelijks

Net zoals bij de zorgverzekering is het bij de autoverzekering ook mogelijk om de premie voor het hele jaar in één keer te betalen. Dit moet je eigenlijk alleen doen als je voldoende financiële reserves hebt opgebouwd. De premie ineens betalen kan lonend zijn, het zal namelijk lager uitvallen dan wanneer je elke maand een bepaald bedrag moet betalen. Kies je toch voor maandbetaling? De uiteindelijke premie zal dan tot 6 procent per jaar hoger zijn dan bij jaarbetaling. 

Aanbevolen artikelen