Hoe helpt magnesium met sporten?

Ieder mens heeft voedingsstoffen en vitaminen nodig om het lichaam optimaal te laten werken. De meeste voedingsstoffen en vitaminen krijgen wij binnen door ons voedsel. Wanneer je een normaal voedingspatroon hebt, is het niet perse noodzakelijk om separaat nog extra voedingsstoffen of vitaminen in te nemen. Wel kan het zijn dat mensen in bepaalde gevallen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan hebben. Sporters zijn hier bijvoorbeeld gevoeliger voor. Sporters hebben voor hun activiteiten veel voedingsstoffen nodig en verliezen die daardoor extra snel. Door middel van supplementen kunnen deze tekorten worden aangevuld. Een stof die voor sporters erg belangrijk is, is magnesium.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat zich in vrijwel alle cellen van het menselijk lichaam bevind. De stof speelt een cruciale rol bij de energieproductie, de werking van de spieren en de zenuwen en is nodig voor het behoud van stevige botten. Ook speelt de stof een rol in de aanmaak van hormonen en de werking van enzymen. Ruim de helft van alle magnesium is in combinatie met calcium in het bot opgeslagen. Vooral in voeding als groene groenten, noten en granen zit veel van deze stof. Voor mannen bedraagt de dagelijkse behoefte ongeveer 350 milligram en voor vrouwen 280 milligram.

Wat maakt magnesium zo belangrijk voor sporters?

Een goed voedingspatroon is uitermate belangrijk voor sporters. Iedere sporter weet dat eiwitten één van de belangrijkste voedingsstoffen voor een sporter is. Eiwitten zorgen namelijk voor een goed en snel herstel van de spieren, maar het helpt ook om je lichaam langer door te laten gaan dan het normaal kan. Dit is ook de reden dat veel sporters extra veel eiwitten als aanvulling op hun dagelijks maaltijd nemen. Hoe eiwitten zich in het lichaam vormen en aangemaakt worden is een belangrijke taak voor magnesium. Het stimuleert dus de opbouw van eiwitten en helpt dat spieren zich veel sneller herstellen.

Hoe weet je als sporter of je genoeg magnesium binnenkrijgt?

Wanneer een sporter een magnesiumtekort heeft zal dit zich dikwijls uiten in de spieren en de zenuwen. Je krijgt dan veel meer en eerder last van kramp en na het sporten zal het veel langer duren dat je spieren zich weer in ontspannen toestand bevinden. Ook andere klachten zijn mogelijk. Je zult veel sneller vermoeid raken en soms kun je zelfs last krijgen van langere periodes van lusteloosheid. In dit soort gevallen kun je als sporter magnesiumsupplementen nemen in de vorm van een shake en wordt je magnesiumtekort weer aangevuld.

Aanbevolen artikelen