Foil surfen, wat is het precies?

Foil surfen wat is het precies

Normaal gesproken betekent surfen een golf vangen, opstaan ​​en misschien een paar bochten maken. Het vereist een plank, evenals vaak eindeloos wachten op de perfecte combinatie van getij, deining en wind. Suppen, waarbij je op een grotere plank staat met een peddel, heeft het gemakkelijker gemaakt om kleine golven te vangen door de kracht van de peddel en het momentum van een groot, zwaar board. Nu is er weer iets nieuw, en misschien heb je het al weleens gezien: foil surfing. Als je nog nooit van ‘foilen’ hebt gehoord, ben je zeker niet de enige. Zelfs veel surfliefhebbers hebben nog nooit gehoord van deze nieuwe draai aan de sport, laat staan ​​dat ze het hebben geprobeerd. Het bestaat echter al geruime tijd. Hieronder vind je alles wat je moet weten over foil surfen.

Wat is het precies?

Foilen is een hybride van surfen en hydrofoil-technologie. Deze technologie vervangt de traditionele vin aan de onderkant van een surfplank door een veel langere, hydrodynamisch ontworpen vin: een blad genaamd. Dat blad is langer dan de vin op een gemiddelde surfplank en heeft vleugels aan de onderkant. Wanneer het surfboard naar voren beweegt, tillen de vleugels het bord uit het water, waardoor ook een groot deel van het blad wordt onthuld. Foil surfers glijden letterlijk boven het oppervlak en kunnen strakkere bochten maken vanwege het kleinere oppervlak in contact met het water.

De in Maui wonende big-wave surfer Laird Hamilton was naar verluidt de eerste surfer die een jetski gebruikte om in monsterachtige golven te worden gesleept. Hij is echter ook de eerste die een foilboard heeft ontwikkeld. Maui is ook de geboorteplaats van het kitesurfen, en al snel namen kitesurfers foil boards over om de vliegervaring veel soepeler te maken.

Daarna kwamen ‘gewone’ surfers erachter dat foil boards veel meer van de energie van de oceaan benutten dan gewone boards, en ze verliezen die energie niet aan de wrijving die ontstaat wanneer een board in contact komt met het water. Bovendien kunnen de planken letterlijk op en neer worden gepompt om meer energie te genereren. 

wat is Foil surfen

Wat maakt foil surfen dan in zo’n korte tijd zo populair? Dat komt omdat je door de foil kunt surfen op plaatsen die anders onsurfbaar zijn. Je kunt namelijk surfen in een veel kleinere branding, of zelfs als er helemaal geen branding is.

Nadat je op een een golf staat, is het zelfs mogelijk om een bocht te maken en, terwijl je nog steeds staat, met het board terug de zee op te pompen, in plaats van de zee op te moeten peddelen. Omdat foil surfen bijna overal kan, kunnen foil surfers drukke line-ups vermijden en optimaal profiteren van de omstandigheden die elders worden aangeboden. Sceptisch? Eerder dit jaar ving de Hawaiiaanse surfer Kai Lenny 11 golven op rij in zes minuten op een foilboard, waarmee hij zijn eigen persoonlijke record brak.

Wat heb je nodig?

Zoals elke vorm van surfen, is foil surfen een stuk moeilijker dan het lijkt. Zelfs Kelly Slater, de beste surfer in de geschiedenis, leek te worstelen tijdens zijn eerste keer op een foil. In vergelijking met gewone surfplanken, vereisen foils een extreem niveau van balans, vaardigheid en behendigheid om het board uit het water te krijgen en houden.

Foil Surfen heeft ook een scherpe vin, die niet voor niets een mes wordt genoemd. In tegenstelling tot de vin op een gewone surfplank, is de vin op een foil massief en gemaakt van metaal, in tegenstelling tot glasvezel. Deze combinatie verandert de vin in een zeer gevaarlijk instrument waarmee je iemand ernstig letsel toe kunt brengen. Dit klinkt misschien angstaanjagend, maar zeker iets waar je rekening mee moet houden. Ervaren foil surfers moeten wegblijven bij drukke line-ups en alleen of in kleine groepen surfen.

Aanbevolen artikelen