Leren pijproken voor beginners

Leren pijproken

Voor veel culturen door de geschiedenis heen was (en is) pijproken een heilig ritueel. Mannen staken hun tabak aan voor verschillende ceremonies, waaronder bruiloften, begrafenissen en het ondertekenen van verdragen (vandaar de term “vredespijp”). Het was een belangrijk onderdeel van hun tradities en cultureel erfgoed. In modernere tijden rookten heren een pijp als een manier om te ontspannen, of als een verfijnde stimulans voor intellectuele bezigheden zoals lezen en schrijven. Nog steeds, als we ons professoren in gedachten nemen, zien we ze vaak in hun tweed jasjes, een pijp rokend in hun met boeken omringende kantoor.

Veel van de beroemdste schrijvers en intellectuelen uit de geschiedenis waren liefhebbers van pijproken. Het is een kunst die ooit heel gewoon was, maar nu zeldzaam. Voor de moderne beginner kan daarom het roken van een pijp een beetje intimiderend zijn. Dus hieronder een begrijpelijke met alles wat je moet weten als je wil beginnen met een pijp te roken.

Benodigdheden

Pijp rol

Hoewel het zeker niet strikt noodzakelijk is, is het hebben van een pijp rol, of gewoon een manier om je benodigdheden te ordenen, erg handig. Veel voorkomend is een rol van gewaxt canvas met zes zakken. Heb je er geen, dan loop je risico dat je spullen overal en nergens liggen. Bovendien ziet het er gewoon leuk uit. Een oude sigarenkist is een andere goede optie, maar meng je pijp tabak en sigaren niet – de geuren en smaken vermengen zich, en niet op een goede manier.

Leren pijproken voor beginners

Pijp

Het meest voorkomende materiaal voor pijpen is hout vanwege de hitte bestendigheid, duurzaamheid en robuuste uitstraling. Houten pijpen zijn er in de meest uiteenlopende prijzen, probeer je dus goed te informeren voor je een pijp aanschaft. De vorm van de stengel is nog een andere kwestie om te overwegen. Je vindt ze zowel recht als gebogen. Het argument voor de rechte is dat sommige mensen er de voorkeur aan geven, omdat de bowl wat hoger zit, waardoor de rook iets beter uit je gezicht blijft. Een gebogen stengel daarentegen is veel gemakkelijker op de mond; je hoeft niets te doen om de pijp op zijn plaats te houden.

Aansteker

Veel pijprokers gebruiken graag een Zippo, ook al zullen experts zeggen dat dit niet per se de optimale vlam is. Het merk maakt eigenlijk een speciale aansteker voor pijproken, die wordt geleverd met een gat, zodat je hem zijwaarts kunt houden en de vlam erdoorheen kunt zuigen. Het is ongelooflijk handig; anders houd je een aansteker of lucifer bijna ondersteboven en kun je je verbranden. Lange houten lucifers klaren ook de klus, en veel rokers zweren erbij. Door de hoge temperatuur van een aansteker loop je het risico de tabak te verschroeien. Ze zijn ook goedkoper; Zippo’s en hun vloeistof.

Tabak

Pijptabak is niet zo gemakkelijk te krijgen als bijvoorbeeld sigaren. Je zult waarschijnlijk een speciale sigaren- of tabakswinkel moeten vinden. Dit is echter vaak een leuke taak en je krijgt de kans om verschillende tabakken te proberen. Er zijn hier geen geheimen, je gaat gewoon voor een die goed voor je ruikt. Er zijn fruitigere varianten, donkerder en lichter, meer klassieke tabak, enz. Een paar gram zou een tijdje mee moeten gaan als je slechts af en toe rookt.

pijproken voor beginners

De pijp schoonmaken

Een pijp moet idealiter na elke rookbeurt worden schoongemaakt. Nadat je het een uur of zo hebt laten afkoelen, verwijder je de steel en laat je er een paar keer een pijpenrager doorheen lopen. Houd er rekening mee dat je de steel nooit van een hete pijp wilt verwijderen, omdat deze na verloop van tijd gemakkelijk kan kromtrekken. De meeste pijprokers kiezen ervoor om de bowl helemaal niet schoon te maken, behalve om as of niet-gerookte tabak eruit te halen. Als je de kom niet schoonmaakt, kan er een mooie laag ontstaan, die nog meer smaak geeft.

De pijp aansteken

De eerste stap bij het aansteken van een pijp is vuur. Houd de vlam boven de kom en neem ongeveer 5 a 6 kortere trekjes, terwijl je de aansteker in een cirkel rond de kom beweegt om de bovenkant van de tabak aan te steken. Druk het daarna nog een keer goed aan. Houd nogmaals de vlam boven de kom en neem deze keer net zoveel diepe trekjes om de vlam echt in de tabak te krijgen. Eenmaal aangestoken, blijf je wat diepere trekjes nemen om ervoor te zorgen dat je een mooie sintel krijgt die lang meegaat.

alles over pijproken

Vooral voor de beginner zal waarschijnlijk de pijp meerdere keren opnieuw moeten aangestoken om door de bowl met tabak te komen. Naarmate je er beter in wordt, hoef je dit niet te doen. Het vergt gewoon oefening!

Lees ook: Hoe moet je een e-sigaret gebruiken?

Aanbevolen artikelen