Na een vakantie met een goed gevoel weer gaan werken

back to work

Net als veel andere Nederlanders zul jij deze zomer waarschijnlijk ook hebben genoten van een welverdiende vakantie. Dagen of weken van ontspanning, lekker eten en een comfortabel hotelbed laten je wensen dat dit nooit zou eindigen. Maar de eerste werkdag is onvermijdelijk, van die gedachte alleen al draait bij sommige mensen de maag om. Niemand wil na een geweldige vakantie nadenken over e-mails, deadlines en vergaderingen. Het is echter niet te vermijden, daarom hieronder een lijst met tips om de overgang naar je werk wat soepeler maken.

Ga niet direct na je vakantie weer aan het werk

Iedereen heeft even tijd nodig om weer in het ritme te komen. Als je kunt, neem dan een dag of twee om te ontspannen en te herstellen voordat je weer naar kantoor gaat. Zelfs als je het huis moet opruimen of boodschappen moet doen, geef jezelf dan minstens een paar dagen om ook thuis te relaxen. Richt je erop om je geest de tijd te geven om zich aan te passen. Als je dat niet doet, krijg je naast vermoeidheid ook stress als je weer aan het werk gaat.

Vergemakkelijkt de weg terug naar het werk

Neem de dag, of de ochtend, voordat je weer aan het werk gaat, de tijd om de dag te plannen. Maak een to-do lijst met alles wat je moet doen en prioriteer wat er gedaan moet worden. Als je dit doet op de ochtend van je terugkomst, zorg er dan voor dat je jezelf de ruimte geeft om alleen te zijn met je gedachten. Begin met oude taken die je niet afmaakte voordat je op vakantie ging. Het geeft je een gevoel van normaliteit. Je zou in de verleiding kunnen komen om meteen in nieuwe projecten te springen, maar je gaat crashen en verbranden voor de lunch op die eerste werkdag. Concentreer je op datgene waarvan je weet hoe je het moet doen en wat zo min mogelijk tijd kost. Beginnen met kleine taken kan je zelfvertrouwen vergroten. Onthoud dat je stap voor stap te werk moet gaan.

Neem een ​​klein stukje van je vakantie mee

Souvenirs zijn geweldige persoonlijke aandenkens die je eraan kunnen herinneren dat het oké is om een ​​pauze te nemen en van het leven te genieten. Herstellen van vermoeidheid kan net zo eenvoudig zijn als herinneringen ophalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat herinneringen ophalen aan een reis je enorm veel plezier geeft. Het kan vooral nuttig zijn als je de zintuigen, zoals geur, kunt gebruiken. Hierdoor kunnen al je positieve gevoelens erover terug komen. Je kunt dat vervolgens omzetten in energie om je dag door te komen.

Communiceer met anderen, zelfs als je dat niet wil

Sommige collega’s kunnen je benaderen en vragen naar jouw vakantie. Het is oké om erover te praten. De details over hoe je je wandelexpeditie niet kon afmaken omdat je halverwege besefte dat je eigenlijk niet van lange tochten in het bos houdt, zullen iedereen met vreugde en gelach vervullen.

Je hoeft je niet in te houden uit angst dat het lijkt alsof je opschept

Als je bang bent dat mensen zullen denken dat je aan het opscheppen bent over je vakantie, stel ze dan vragen over hun volgende vakantie of een eerdere vakantie waar ze herinneringen aan ophalen. Je zult er versteld van staan ​​hoeveel mensen het ook leuk vinden om over hun eerdere reizen te praten. Gesprekken zoals deze helpen je om een ​​band met je collega’s op te bouwen die je zal helpen om weer makkelijker aan het werk te gaan! 

Aanbevolen artikelen