Ooit al gedacht aan een dashcam in de auto te monteren? Lees hier waarom dat verstandig is!

dashcam

Het gebruik van een dashcam, oftewel een auto camera, is in Nederland nog niet zo bekend waar nog niet veel gebruik van wordt gemaakt. Terwijl dit toch in bepaalde gevallen erg handig kan zijn, denk bijvoorbeeld aan een ongeval waar geen getuigen bij zijn. Wij kennen dashcams vooral van de gekke Russische Youtube videos, maar hieronder lees je waarom ook jij hier serieus moet nadenken over het aanschaffen van een dashcam.

Een dashcam kan als bewijs fungeren bij een eventueel ongeluk

De belangrijkste reden dat ondertussen heel veel autobestuurders een dashcam in hun auto hebben geïnstalleerd, is om een eventueel ongeluk te kunnen filmen. Niet alleen in landen met chaotisch verkeer is dat handig, maar ook bij ons in Nederland zien we steeds meer mensen die de beelden van hun dashcam naar hun verzekering sturen in het geval van een ongeluk. Aangezien de dashcam met opnemen begint zodra je de motor van je auto start biedt zo’n camera real-time, efficiënt en direct bewijs in geval van een ongeluk.

Verzekeringsfraude bij voertuigen is een van de meest voorkomende problemen van de 21e eeuw. Deze fraude heeft grote gevolgen voor verzekeringsmaatschappijen en daarmee ook voor ons met betrekking tot de premies van verzekeringen. De duizenden euro’s die deze claims de verzekeringsmaatschappijen kosten moeten namelijk verdeeld worden over die premies. Een dashcam maakt het een stuk lastiger voor oplichters. Jij beschermt jezelf omdat je aan kunt tonen dat het niet is gegaan zoals wordt beweerd. 

Een dashcam is ook erg handig als je wordt aangehouden voor een verkeersovertreding die je niet hebt gepleegd. In een dergelijke situatie biedt de dashcam je een mogelijkheid om het bewijs aan te leveren bij de politie. Zo zijn er een aantal gevallen bekend waarbij mensen zijn aangehouden omdat ze hun telefoon in de auto gebruikten. Bij één van die gevallen heeft de politie de bestuurder weer laten gaan toen de beelden duidelijk maakten dat de bestuurder niet aan het bellen was. Dan is die dashcam meteen weer terug verdiend!

De meeste dashcam camera’s hebben een optie waarmee je de stand-by modus kunt inschakelen. De camera wordt dan alleen ingeschakeld als deze een beweging in of rond de auto voelt. Als iemand dus bijvoorbeeld in je auto inbreekt of je auto raakt tijdens het inparkeren, dan wordt dat geregistreerd. Je kunt met de dashcam video bekijken wat er precies gebeurt is en de verantwoordelijke persoon traceren. Als je de persoon niet kunt vinden kun je het beeldmateriaal uiteraard doorzetten naar je verzekering om aan te tonen hoe de schade is veroorzaakt.

Aanbevolen artikelen