Hoe werd dit jaar het NBA seizoen nu eigenlijk afgerond?

nba covid

De corona crisis zorgde ervoor dat de slotfase van het 2019-20 NBA-seizoen ruim vier maanden op zich liet wachten. Om te kunnen hervatten moest de NBA met een gedegen plan komen zonder dat iedereen besmet raakte met het virus. Normaal wordt er tijdens de competitie door de teams veel gereisd, maar dat was nu geen optie meer. De NBA kwam met een uitgebreid plan om ervoor te zorgen dat het seizoen 2019-20 toch afgemaakt kon worden. Voor ons hier in Europa was dat allemaal wat moeilijk te volgen, dus gaan we nu het seizoen is afgesloten eens kijken hoe de tweede helft van dit bizarre basketbal seizoen verliep.

nba lockdown

Spelers moesten zelf beslissen of ze mee wilden doen

Het eerste dat de NBA aangaf, was dat elke speler zelf moest beslissen of hij mee wilde doen of thuis wil blijven. Er werd geen straf, bijvoorbeeld in de vorm van een boete of schorsing), opgelegd. De desbetreffende speler zou alleen een deel van zijn salaris kwijtraken per duel dat hij niet speelde.

Daarnaast deed de NBA er alles aan om te zorgen dat de spelers die wel meededen zich zo veilig mogelijk voelden en tevens op hun best konden presteren. 

Bijna alle head coaches bleven

Ook de head coaches hebben in de beginperiode flink wat aandacht gekregen. Was het voor hun wel veilig om te participeren aan deze hervatting? Het merendeel van de head coaches is namelijk op leeftijd en het virus heeft vooral impact op oudere mensen. Toch zou het merendeel van de trainers aansluiten om het seizoen af te maken.

nba bubble

30 juni t/m 6 juli: begin trainingskamp

In de eerste week van juli begon elk team aan een trainingskamp om fit te raken voor de hervatting van het seizoen. Elke speler heeft natuurlijk gedurende de crisis op zichzelf kunnen trainen. Als team misten echter alle spelers nog wedstrijdritme en tevens moest de ‚chemistry’ weer worden opgebouwd. 

7 juli: alle teams vertrekken naar Orlando

Vanaf 7 juli reisden de teams, allemaal apart, naar Orlando om in hotels (in ESPN World Wide of Sports Complex at Walt Disney World) te verblijven. Daar werden zowel de seeding games als de playoffs zelf gehouden. Spelers mochten de campus niet verlaten, mochten niet met spelers van andere teams communiceren en mochten drie ‘intersquad scrimmages’ spelen tussen 9 en 29 juli. Elk team dat vervolgens tijdens de seeding games of de play offs uitgeschakeld werd, zou meteen van de campus moeten vertrekken. Ook mochten er in eerste instantie geen familieleden aanwezig zijn. Dit mocht pas na de eerste ronde van de playoffs, en wel drie familieleden tegelijkertijd per persoon.

corona nba

Aftrap tweede helft seizoen

Op 30 juli begon dan eindelijk het feest weer. Zonder fans en met zo min mogelijk personen per team. Alle 22 teams (9 uit het oosten, 13 uit het westen) die meededen aan dit toernooi. Zij speelden acht wedstrijden gedurende deze periode om de 2020 playoffs te bepalen. De wedstrijden werden een mix van duels die (voordat het seizoen plotseling beëindigd werd) nog op het programma stonden en wedstrijden die toegevoegd werden omdat de tegenstander een van die acht teams was die niet meedoet aan de seeding games. Zo werden de playoffs bepaald. 

Zoveel mogelijk afstand tussen de teams

De wedstrijden werden op drie verschillende velden gespeeld om de teams zoveel mogelijk uit elkaar te houden. Dit waren twee duels, waarbij de achtste seed na twee nederlagen uitgeschakeld werd en de negende seed na één nederlaag al klaar was. Oftewel: de nr 9 seed moest de nr 8 seed twee keer verslaan om de play offs te bereiken, terwijl de nr 8 seed maar één duel hoefde te winnen tegen de nr 9 seed om zeker te zijn van de play offs. De winnaar van die serie ging als achtste seed door naar de playoffs. 

Weinig spanning in het oosten

In het oosten was de spanning wat dat betreft ver te zoeken. De nr 1 t/m 6 waren al zeker van de playoffs (Bucks, Raptors, Celtics, Heat, Pacers en 76ers) en zouden alleen om seeding spelen. De Nets  waren met zeven wedstrijden voorsprong op de Wizards  ook nagenoeg zeker. Het ging dus tussen de Magic en de Wizards. De Wizards begonnen met een achterstand van 5,5 wedstrijd. 

lockdown nba

Spannender in het westen

In het westen was het een stuk spannender. Zeven teams waren hier al zeker van de playoffs (Lakers, Clippers, Nuggets, Jazz, Thunder, Rockets en Mavericks) en zouden alleen om seeding spelen. De Grizzlies waren de nr 8 seed, maar hadden maar 3,5 game voorsprong op de Trail Blazers, Pelicans en Kings. Twee teams, de Spurs (vier games achterstand) en Suns (zes games achterstand), moesten wat meer hun best doen om een play-in tournament met de nr 8 seed af te dwingen. 

17 augustus t/m 28 september: start playoffs

Toen het kleine toernooi was afgerond en de 16 playoff-teams bekend waren, kon het feest (zonder publiek) echt gaan beginnen. De NBA playoffs zouden, net zoals normaal, per ronde gewoon bestaan uit een best-of-seven series. Zowel in het oosten als in het westen gingen acht teams in de maanden augustus en september strijden om een plek in de NBA Finals. 

bubble nba

30 september t/m 13 oktober: NBA finals

Aan het einde van de maand september waren er nog twee teams over zijn. Één team uit het westen en één team uit het oosten. Waarbij na een spannende serie, en een vreemd seizoen, de LA Lakers als winnaar uit het toernooi kwamen

Aanbevolen artikelen