Invoerheffingen zal Jack Daniels 125 miljoen per jaar kosten

jack daniels

De handelsoorlog tussen de VS en de EU maakt slachtoffers. Lawson Whiting, CEO van de firma Brown-Forman vertelde dat zijn firma zonder enige twijfel één van de meest getroffen bedrijven is. Dit meldde hij op de toedracht van de jaarcijfers. Op de koop toe zorgt de onenigheid tussen de VS en Mexico voor een bijna onhoudbare situatie die handel drijven nog ingewikkelder maken. De firma, die zich sinds mensenheugenis in Louisville gevestigd heeft is o.a. gekend om het distilleren van de wereldberoemde Jack Daniels whisky, Old Forrester en verschillende merken Tequila.

Met een omzet van 744 miljoen Dollar, die 1% hoger ligt dan het vorige jaar, meent Whiting het bewijs te hebben dat de oorlogvoering op handelsniveau inderdaad problemen met zich meebrengt. Mocht invoerheffingen niet zo hoog zijn en de wisselkoersen niet zo duur hadden ze makkelijk 5% gehaald want de nettowinst lag 45% hoger dan het jaar voordien.

Omdat Donald Trump, de omstreden president van Amerika, een heffing invoerde op staal en aluminium uit Europa respondeerde de EU met een verhoging van taksen op o.a. whisky, motoren en andere Amerikaanse koopwaar.

Dit maakt Brown-Forman één van de meest gedupeerde bedrijven daar, bij benadering, 60% van hun whisky bedoeld is voor de Europese markt.
Whiting erkent dat er een uitermate beroerde situatie gecreëerd werd en dat de meerkost voor het bedrijf ongeveer 125 miljoen Dollar op jaarbasis betekent. Dit is dan ook de reden dat men de prijs van hun producten voor het Europese afzetgebied heeft verlaagd. Dat de winstmarge hiermee in het gedrang komt is een jammer maar logisch gevolg. De CEO vreest dat deze trend zich dit jaar zal verderzetten.

De financieel directeur van het bedrijf, Jane Morreau, hoopt dat het gezond boerenverstand ten langen leste zal overwinnen en gaat er van uit dat de verhoging van de invoerrechten een voorbijgaand probleem is.
Of het grimmige karakter van handel drijven met Mexico in een rustiger vaarwater terecht gaat komen kunnen ze alleen maar hopen. Herradura en Pepe Lopez, de twee Tequila merken die bij het bedrijf gedistilleerd worden, vertegenwoordigen 3% van het debiet en men hoopt dat de verhogingen van invoertaksen uitblijven.

Aanbevolen artikelen