Verantwoord computeren

Een computer maakt al jaren deel uit van het huishouden, het werk en andere doelen. Omdat vooral op het werk lange uren gemaakt worden, kan het flinke nadelen met zich meebrengen. Hoe zorg je voor een gezonde werkdag waarbij regelmatig met computers gewerkt wordt?

In beweging blijven

Voor verantwoord werken achter de computer is in beweging blijven een belangrijk onderdeel van je werkdag. Zo hou je je spieren goed in beweging en ook de doorbloeding blijft goed. Zo voorkom je vervelende klachten die kunnen optreden. Het kan al voldoende zijn om even een paar keer heen en weer op de trap te lopen. Zorg wel dat je in je vrije tijd ook voldoende beweegt om diverse vaat- en hartziektes te voorkomen.

Hou verplichte pauzes

Zorg dat je minimaal 1x per uur pauze houdt voor een verantwoord computergebruik. Het langdurig staren kan een vermoeiend effect hebben, zorg dat je kleine koffiepauzes neemt of gewoon even wat anders gaat doen dan enkel met een computer werken. Je kunt dit eventueel ook met je baas overleggen als er op het werk geen afspraken over zijn.

Een goede zitplaats

Om een volle werkdag vol te houden kan je op een gewone stoel zitten. Echter zijn veel stoelen eigenlijk niet bepaald ergonomisch. Voor verantwoord computeren heb je ook een goede stoel nodig die je lichaam goed ondersteund zodat je niet na een lange periode last krijgt van je spieren en rug. De enige oplossing is meestal dan naar een fysiotherapeut gaan en bepaalde oefeningen doen om je te helpen.

Je handen ondersteunen

Niet alleen een goede stoel is belangrijk voor verantwoord werken achter de computer, ook is een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis belangrijk. Bij veel typen en muisgebruik kunnen je handen en polsen overbelast worden door langdurige statische houdingen. Bij een ergonomische muis met baltracker beweeg je enkel je duim in plaats van je hele arm. Zo voorkom je al snel een overbelasting op je arm.

Goede kijkafstand

Recht zitten voor een computer hoort bij een verantwoord computergebruik, maar ook de goede kijkafstand houden is aanbevolen. Zorg dat je computerscherm recht voor je staat en er voldoende afstand tussen jou en het scherm is, maar alles ook goed gelezen kan worden.

Aanbevolen artikelen