Waar rekening mee te houden als je een dakkoffer gaat kopen?

De beslissing welke dakkoffer je moet kopen voor jouw auto, wordt voornamelijk bepaald door welke basisvorm van de koffer geschikt is voor jouw eisen. Daarbij moet je dan vooral denken aan “Welke breedte moet de dakkoffer hebben?” en “Welke lengte is het beste voor mijn gebruik?” Als je op een site als dakdragerwinkel.nl kijkt, zie je dat er veel verschillende dakkoffers zijn. Hieronder helpen we je de juiste voor jou te vinden!

Het is meestal vrij eenvoudig om te beslissen voor welke vorm dakkoffer je kiest. Als je naast de koffer ook andere dingen op het dak wilt vervoeren, nu of later, kies dan een bak die daar ruimte voor laat op de dakdragers. Smalle of middelgrote koffers zijn geschikt voor mensen die bijvoorbeeld ook fietsen, surfplanken of kajaks willen vervoeren. 

Als je lange voorwerpen van meer dan 2 meter moet vervoeren, heb je een lange nodig nodig, ongeacht de breedte. Zelfs als je niet al te lange dingen mee hoeft te nemen, is een lange dakkoffer waarschijnlijk het beste voor een gezin van vier of vijf personen. Lange koffers zijn verreweg de meest populaire. 

Er bestaat niet zoiets als een bepaalde dakkoffer voor een bepaald soort auto, maar het is logisch dat je achterklep bij gebruik van een dakkoffer alsnog volledig moet kunnen openen en ervoor te zorgen dat een eventuele achterklepspoiler de achterkant van de koffer niet raakt.

Prijs is belangrijk, maar houd er rekening mee dat een dakkoffer naar verwachting veel gezinsvakanties en weekendjes mee zal gaan; het moet vele jaren een solide en betrouwbare service bieden. Ga dus niet direct voor de goedkoopste die je kunt vinden, maar zie het als een investering voor de lange termijn. Kies je toch voor een goedkope, slechte optie, dan kan je dit uiteindelijk meer geld kosten, omdat de dakkoffer bijvoorbeeld niet zo lang mee gaat.

Smalle dakkoffers (tot 60cm breed)

Mensen kiezen meestal voor smalle dakkoffers als ze ruimte willen laten op het dak van een auto met standaardbreedte voor een kajak, of voor bijvoorbeeld twee of drie fietsendragers.

Middelgrote dakkoffers (tot 75 cm breed)

Deze koffers zijn voor een redelijk sterke persoon aanzienlijk gemakkelijker op te tillen en te verplaatsen dan volle breedte koffers, niet alleen omdat ze meestal veel lichter zijn, maar ook omdat je ze van beide kanten kunt pakken. Dit kan een groot voordeel zijn als je de dakkoffer in je eentje moet installeren. Afhankelijk van het type dakdrager dat je gebruikt, moet je alsnog ook minimaal één fiets op het dak kunnen vervoeren. Dit zijn onze meest populaire dakkoffers, vanwege de flexibiliteit die ze bieden.

Dakkoffers over de volledige breedte (tot 95 cm breed)

Brede dakkoffers leggen beperkingen op aan wat je nog meer op het dak kunt vervoeren. 

Lange koffers over de volledige breedte van de auto zijn altijd erg omvangrijk en onhandig voor één persoon om alleen te verplaatsen, en ze kunnen aanzienlijk moeilijker op te bergen zijn.

Aanbevolen artikelen