Waarom je een matcha klopper nodig hebt

matcha thee

Misschien wist je dit nog niet, maar matcha thee moet geklopt worden. Het kloppen van matcha poeder is niet zo simpel als het lijkt. Je moet een paar dingen in acht nemen voor je eraan begint. Denk maar aan het ritme, de klopbewegingen die je maakt, de juiste hoeveelheid water, de grootte en vorm van je kom etc. Bepaalde kommen zijn dan ook meer geschikt dan andere, zo is een steile kom makkelijker dan een gewone kom. Maar als je de techniek eenmaal te pakken hebt, is het een fluitje van een cent. Het is uiteindelijk de bedoeling dat je na het kloppen van de matcha een mooie schuimkraag hebt en uiteraard verkrijg je zo de allerlekkerste matcha thee. 

Matcha lost niet op

Het is belangrijk om matcha thee niet te vergelijken met gewoon thee poeder. Thee poeder lost namelijk gewoon op, matcha poeder niet. Er is dus een groot onderscheid tussen beide. Je kan matcha ook vaak gewoon in de winkel kopen, kijk dus goed wat je koopt, echte matcha thee of thee poeder met een groene kleur. Matcha bestaat eigenlijk uit fijngemalen theebladeren van de camellia sinensis. De bladeren worden volledig vermalen tot poeder, namelijk matcha. Dit poeder bestaat volledig uit de bladeren, zonder andere toegevoegde stoffen, het is dus een volledig natuurlijk product. Doordat dit eigenlijk heel erg kleine stukjes bladeren zijn is het logisch dat deze niet natuurlijk oplossen in water, daarom wordt de matcha geklopt. Door het kloppen van de matcha, drijft het poeder dus niet meteen naar de bodem, het zweeft dus als het ware in het water. 

Schuim erop los

Een belangrijk onderdeel van de matcha is de schuimlaag. Door zodanig te kloppen dat er een schuimlaagje ontstaat aan de bovenkant, krijgt de matcha een vollere smaak. De schuimlaag heeft verschillende functies, je klopt je matcha dus niet zomaar op. De kleine poederdeeltjes blijven, net zoals ze zweven, ook in de schuimlaag zitten en hierdoor zakken ze minder naar de bodem. Zo drinkt de thee vlot. Het geeft dus een extra dimensie aan de smaak van de matcha. Hoe beter de matcha geklopt is, hoe meer schuim en hoe voller de smaak. 

Kloppen maar

Doe je matcha poeder dus in een kommetje (een steile kom). Haal de poeder mooi uit elkaar, zo voorkom je brokjes. Doe er water bij en begin te kloppen. Meestal gebruik je hiervoor een matcha klopper van bamboe. Dan blijf je kloppen tot er een mooi schuimlaag ontstaat, hoe langer, hoe beter. Uiteindelijk krijg je een mooi groen geheel zonder klontertjes. 

Aanbevolen artikelen