Wat is een vinger las?

vingerlassen

Lassen is een techniek die wordt toegepast als er diverse metalen aan elkaar verbonden moeten worden. Door middel van warmte worden er verschillende metalen aan elkaar gesmolten en je kunt er zeker van zijn dat de materialen op een stevige manier met elkaar verbonden zijn. Het is niet de enigste manier om materialen op een stevige manier met elkaar te verbinden, een andere manier voor een stevige verbinding is namelijk de vinger las methode. De vinger las methode wordt vaak gebruikt bij het verbinden van hout. Wat is de vinger las methode precies en wat houdt het in?

Wat is de vinger las methode?

De vinger las methode wordt toegepast om twee stukken hout naadloos met elkaar te verbinden. De verbinding tussen de twee losstaande stukken hout ontstaat door twee in elkaar passende freesfiguren die in de uiteinden van de stukken hout worden gefreesd. Vaak zijn de freesfiguren in de vorm van een vinger, vandaar de naam vinger las. Ook wordt deze verbinding vaak ook nog verlijmd waardoor er een extra sterke en stabiele verbinding ontstaat. Het is een methode die door bedrijven veelvoudig wordt gebruikt, het voldoet namelijk aan de gespecificeerde, internationale standaard (DIN 68140). Dit certificaat geeft aan dat je er altijd zeker van zijn dat de twee stukken bewerkt hout naadloos op elkaar aansluiten.

Wat voor voordelen kent deze methode?

Zoals net al genoemd biedt de vinger las methode de zekerheid dat de twee stukken hout naadloos en stevig met elkaar verbonden zijn. Een ander voordeel van het gebruik van deze methode is dat de houtverbindingen kaarsrecht, Niets voor niets wordt de vinger las methode dan ook vaak gebruikt bij de productie van kozijnen, ramen of deuren. Een ander bijkomend positief voordeel is dat door de vinger las methode de natuurlijke spanning van het hout wordt verminderd. Hierdoor zal het hout minder snel kromtrekken of buigen. Het resultaat van gevingerlast hout is dus niet alleen een kaarsrechte verbindingen, maar het hout behoudt op lange termijn ook haar kwaliteiten. 

Vinger las is duurzaam

Tevens is het toepassen van deze methode duurzaam. Wanneer de vinger las methode wordt toegepast op hout is er geen sprake van resthout. Al het resthout wat langer is dan20 cm kan met deze techniek nogmaals worden hergebruikt. Ook kunnen diverse soorten houten met elkaar worden verbonden, hierdoor kan er ook meer worden bespaard op bijvoorbeeld het gebruik van hardhout. Als laatste voordeel is het gebruik van deze methode efficiënter en goedkoper als we praten over het gebruik van hout. Immers je kunt al het resthout opnieuw gebruiken waardoor je meer uit een plank hout kunt halen. De vinger las methode is daarom niets voor niets ook een populaire methode voor het maken van houtverbindingen.

Aanbevolen artikelen