Koffie voor het sporten een goed idee?

koffie voor het sporten

Sommige mensen zweren bij het drinken van een bakje koffie voor het doen van een work out. Voor velen geeft het die boost die nodig is om wakker te worden en de energie te krijgen om daadwerkelijk te gaan sporten. Anderen kijken soms raar op als ze een sporter met een bak koffie de gym in zien komen. Wat is nou verstandig? Heeft het zin om eerst koffie voor het sporten te drinken?

Caffeïne stimuleert

Uit onderzoek is gebleken dat het niet een slecht idee is om koffie te drinken voor een sportieve prestatie. Caffeïne is een opwekkend middel dat effect heeft op je centrale zenuwstelsel, je hart en op een gebied dat je bloeddruk regelt. Al deze gebieden in je lijf zorgen ervoor dat je lichaam en geest net dat beetje meer kunnen geven. Ook komt er dopamine vrij, een stofje dat positief werkt op je humeur en je daardoor de work out langer vol kunt houden!

Beste resultaten

Ben je overtuigd dat koffie voor het sporten ook voor jou een goed idee kan zijn, houd dan rekening met het volgende. De beste sportieve resultaten worden geleverd als je ’s morgens ongeveer een uur van te voren wat caffeïne drinkt. De maag verteerd koffie vrij snel, binnen 30-45 minuten, maar de piek qua stimulerend effect ligt tussen de 30 en 75 minuten. Dan behaal je de beste resultaten! Ook is het een goed idee om wat water te drinken. Wees tevens voorzichtig met hoeveel koffie je drinkt, overmatig gebruik van caffeïne werkt immers laxerend! Voor de meeste mensen geldt dat je niet meer dan ongeveer 250 gram caffeïne moet drinken, dat staat gelijk aan 3 koppen.

’s Avonds beter geen koffie voor het sporten

Mocht je overdag of later in de avond gaan sporten dan heeft het niet zo veel nut om eerst weer koffie te drinken. Doordat caffeïne wel vier tot zes uur in je lichaam blijft, kan het ervoor zorgen dat je niet kan slapen. En slaap is juist zo belangrijk voor je lijf om te kunnen herstellen van sportieve inspanningen en te zorgen dat je weer fit aan de volgende work out kan beginnen!

Aanbevolen artikelen