Welke skills heb je nodig als startende ondernemer?

startende ondernemer skills

Denk je erover om je eigen zaak te starten? Er borrelt een goed idee in je binnenste, maar je bent niet zeker of de weg van ondernemen wel de juiste fit is voor jou? Je broedt al jaren op een goed plan, maar je durft de stap naar zelfstandige niet te nemen? In deze blog geven we je het inzicht in ondernemerschap waarnaar jij op zoek bent! 

Lef 

Om de stap naar ondernemen te zetten heb je een beetje lef nodig. Zeker als je ervoor kiest om meteen zelfstandige te worden. Jarenlang in dienst werken zorgt ervoor dat je dat systeem gewend bent. Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken, want in loondienst wordt er heel wat voor jou geregeld. Wil je je droom volgen en kiezen voor het ondernemerschap, dan zal je heel wat zelf moeten uitzoeken en in orde brengen. Natuurlijk kan je hiervoor ook bij allerlei instanties en mensen terecht. Onthoud dat te veel onzekerheid deuren sluit. Soms moet je een gezonde portie lef en wilskracht aan de dag leggen en het allemaal op je af laten komen. Durf te springen!

Meer dan gewoon passie

Zin in een uitdaging? Prima! Dan kan je eindelijk je idee uitwerken en je passie volgen. Maar je zal meer nodig hebben dan lef en passie alleen. Passie is voldoende voor een hobby, maar wil je van je passie je business maken, dan zijn organisatorische skills een must om het geheel in goede banen te leiden. Ben je hierin nog niet gedreven? Kan je nog wat hulp gebruiken? Nobody’s perfect! Ga op zoek naar een cursus of een workshop waar ze je kunnen helpen meer structuur in je werk te brengen. Organisatie en planning zorgen voor rust in je hoofd. Een business uit de grond stampen, het is niet niks en er komt heel wat chaos heel wat bij kijken. Ondersteuning en informatie over de do’s and don’ts kan je bij heel wat instanties verkrijgen. Denk maar aan banken en bijvoorbeeld startersinitiatieven en -fondsen. Ook voor betalingen doe je best je onderzoek: hoe werkt de KBC-knop en welke betaalmethoden bied je best aan in België?

Software en tools

Lef, passie, organisatorische skills, allemaal heel erg noodzakelijk, maar er is meer! Heb je al eens aan de nodige softwaretools gedacht? In het prille begin zal je nog veel zelf willen en moeten doen. Vaak is het om financiële redenen voor starters niet mogelijk meteen met de beste software en tools aan de slag te gaan. Naarmate je vordert in je ondernemerschap en je je business verder uitbouwt, zal je merken dat sommige tools eigenlijk onmisbaar zijn. Met de juiste stack kan je heel wat tijd besparen en is structuur en organisatie in je zaak brengen een eitje, je zal je afvragen hoe je ooit zonder hebt gekund! Een voorbeeld? Je creditmanagement en inkomende betalingen regelen via een payment service provider. Automatisatie is een ware zegen voor je business!  

Aanbevolen artikelen