Groentesap

Gezond koken kost vaak wat meer tijd dan ongezond koken, of dan afhalen uiteraard. We zien dan ook dat mensen de afgelopen 15 jaar ongezonder zijn gaan eten. Je kunt echter het ongezonde eten compenseren met groentesapjes.Hiermee krijg je namelijk alsnog je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. En dat zonder enige moeite en het kan altijd en overal tussendoor gedronken worden. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.


Vruchtensappen kent iedereen, maar groentesappen veel minder. Zij onderscheiden zich op meerdere punten van vruchtensappen. Een groentesap is, net zoals vruchtensap, rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Wat betreft mineralen en spoorelementen is groentesap nog rijker en wat betreft vitaminen en antioxidanten ontlopen ze elkaar niet veel. 

Voedingsstoffen beter bewaard

Een belangrijk voordeel van groentesap is echter dat de voedingsstoffen beter bewaard blijven. Deze hoeft namelijk niet eerst per boot de oceanen over zoals veel tropische vruchten. Zodra de groentesappen gemaakt zijn, worden ze direct ingevroren. Dit zorgt voor optimaal behoud van voedingsstoffen. Door groentesap lokaal te maken verminder je tevens de belasting op het milieu.

Groentesap is in tegenstelling tot vruchtensap suiker- en koolhydraatarm. Groentesapjes bevatten nauwelijks suikers, normaal gesproken minder dan 0,3 gram per 100 ml. Dit is een te verwaarlozen hoeveelheid. Ter vergelijking: bij vruchtensappen is dit ongeveer 10 gram per 100 ml.

Groentesap maken


Als je groentesap wilt kopen dan kan je de (gezonde) groentesapjes niet verkrijgen in de supermarkt. Deze zal je online moeten bestellen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het maken van groentesappen. Het zou nogal kostbaar zijn om één los flesje te bestellen, vanwege de bezorgkosten. Als je groentesap koopt dan zal je daarom in één keer meerdere flesjes moeten kopen. 


De sapjes zijn puur natuur om ze zo gezond mogelijk te houden. Door de sapjes na productie in te vriezen blijven ze 6 maanden houdbaar. Wil je een sapje drinken dan haal je deze het beste een dag voor consumptie uit de vriezer en laat je deze in de koelkast ontdooien. De volgende dag kan je dan een heerlijk koel groentesapje uit de koelkast pakken.

Hoe gezond is groentesap?

Volgens het Voedingscentrum zou je iedere dag minimaal 250 gram groenten moeten eten. Kom je hier niet aan? Niets om je voor te schamen. De gemiddelde Nederlander eet namelijk slechts 110 gram groenten per dag.

Groentesap vs vruchtesap

In één flesje groentesap zit minimaal 250 gram groenten, zodat je in 1x je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten binnen krijgt. Omdat je al deze vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen in vloeibare vorm tot je neemt worden ze bovendien ook nog eens goed door je lichaam opgenomen. Wil je een optimale opname van de voedingsstoffen dan drink je groentesap het beste op nuchtere maag. Er zit dan geen ander voedsel in de dunne darm die als buffer tussen het sap en de darmwand kan werken. Wacht na het drinken van je groentesap nog even een half uurtje met eten zodat het eerst goed opgenomen kan worden.
Aanbevolen artikelen