Welke vloer kies jij voor je nieuwbouw huis?

nieuwe vloer

Omdat de vloer een belangrijk element is voor elke kamer in je nieuwe huis, moet je jezelf een aantal vragen stellen, zodat je zeker weet dat je de juiste vloer kiest op basis van ontwerp, locatie, levensstijl en budget. Zo hebben PVC vloeren hele andere eigenschappen dan een massief houten vloer.

De eerste stap bij het kiezen van een vloer is beslissen welke look en feel je wil voor elke kamer in huis. Onthoud dat jouw vloer een belangrijk ontwerpelement is, dus je zult wat tijd willen besteden aan het selecteren van de juiste materialen. Denk hout, laminaat, PVC, vinyl, tapijt, kurk, bamboe, keramiek en linoleum om er maar een paar te noemen. Kleuren, patronen, texturen en zelfs vormen kunnen voor elke kamer anders zijn. Gelukkig helpen we je in deze blog op weg.

De meer populaire vloer opties zijn hout, laminaat, vinyl en linoleum.

Hout kan elk interieur aanvullen, van traditionele houtsoorten zoals eiken en grenen tot meer exotische soorten. Wanneer je ze combineert met een selectie van beitsen, glans niveaus, breedtes, oppervlaktestructuren en randdetails, kun je een werkelijk unieke ruimte creëren.

Een echt goed laminaat kan de look en feel van hout, steen, baksteen en keramiek nabootsen door een zeer gedetailleerde foto met hoge resolutie van het echte materiaal te gebruiken. Het is behandeld met een gemakkelijk schoon te maken oppervlak dat bestand is tegen morsen en de vloer beschermt tegen vlekken, vervaging of slijtage, zodat je een vloer hebt die er authentiek uit blijft zien.

Even indrukwekkend is vinyl, dat in duizenden ontwerpen verkrijgbaar is en dankzij nieuwe technologie eruitziet en aanvoelt als natuurlijke materialen zoals hardhout, kalksteen, leisteen en keramiek.

Echt linoleum is gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals lijnolie, minerale pigmenten, kalksteen en gemalen kurk of hout, waardoor het een zeer veerkrachtige vloer is. De levendige, verzadigde kleuren creëren ontwerpen die variëren van traditionele gemarmerde afbeeldingen tot meer eigentijdse gevlekte patronen en effen kleuren.

Nu je weet wat de opties zijn, moet je dus uitzoeken welke vloer het beste werkt op bepaalde locaties in jouw woning. Een vloer voor een complete badkamer met douche en/of bad moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen vocht en schommelingen in de temperatuur. Hardhout, dat kan kromtrekken wanneer het wordt blootgesteld aan water en/of vocht, is niet de beste keuze voor een badkamer. Betere opties zijn onder meer keramische tegels en vinyl platen, die praktisch ondoordringbaar zijn voor water. Laminaat, linoleum en vinyl tegels zijn goede opties, maar er moeten speciale voorzorgsmaatregelen voor waterdichting worden genomen rond de randen en naden.

Als de ondervloer van beton is, vooral bij nieuwbouw, moet je voldoende tijd nemen om het beton voldoende te laten drogen voordat je de vloer installeert. Dit geldt met name voor hardhout, dat kan vervormen als het wordt geïnstalleerd op beton dat te veel vocht bevat.

Vloeren die gevoelig zijn voor beschadiging door vocht, zoals hardhouten vloeren, worden daarom niet aanbevolen voor ondergronden op betoninstallaties. Bewerkt hardhout kan echter wel worden gebruikt. Zorg ervoor dat je het maximale vocht emissieniveau zoekt dat wordt aanbevolen voor het specifieke product dat je van plan bent te gebruiken.

Het kiezen van een vloer, is niet alleen een kwestie van uiterlijk. De vloer moet passen bij jouw levensstijl. Heb je kinderen of ben je van plan om later kinderen te krijgen? Heb je huisdieren? Hoeveel tijd ben je bereid te besteden aan het onderhoud van de vloer? Maak je je zorgen over de binnenluchtkwaliteit, allergenen en/of geuren?

Als je rekening hebt gehouden met ontwerp, locatie en levensstijl, is de belangrijkste overweging: het budget. Denk na over de levensduur van de vloer die je kiest (op basis van jouw levensstijl), als je van plan bent de vloer later te veranderen, de totale installatiekosten en het onderhoud.

Aanbevolen artikelen