Wat is manuka honing en wat zijn de (gezondheids) voordelen van manuka honing?

wat is manuka honing

Manuka honing is een honingsoort die afkomstig is uit bepaalde delen van Australië en Nieuw-Zeeland. Het wordt geproduceerd door bijen die de bloemen bestuiven die te vinden zijn op een manuka struik, een soort theeboom. Traditioneel gebruikt om wonden te genezen, keelpijn te verzachten en tandbederf te voorkomen, is manuka honing de laatste tijd steeds belangrijker geworden. En onderzoek toont aan dat het ook kan worden gebruikt om acne te behandelen en zweren te voorkomen.

Wat is manuka honing?

Manuka honing heeft antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het krijgt zijn antibacteriële effecten van een actief ingrediënt genaamd methylglyoxal. Dit wordt gemaakt in manuka honing dankzij de omzetting van een andere verbinding die bekend staat als dihydroxyaceton. In de nectar van manuka bloemen wordt een hoge concentratie dihydroxyaceton aangetroffen. Hoe hoger de concentratie, hoe sterker de antibacteriële werking van manuka honing.

Manuka honing wordt beschouwd als een monoflorale honing, meestal gemaakt van de nectar van één soort bloem. Traditionele honing is typisch polyflorale honing, waarbij de nectar afkomstig is van een verscheidenheid aan verschillende bloemen. De antibacteriële effecten van manuka honing zijn veel hoger dan die van andere honing tegenhangers. Het is ongeveer 100 keer hoger dan andere traditionele honing.

Voordelen van manuka honing

Dankzij de antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kan manuka honing worden gebruikt om wonden te behandelen, en de mondgezondheid te verbeteren, keelpijn te verzachten en zweren en acne te behandelen.

De antioxiderende en antibacteriële eigenschappen van manuka honing spelen een hoofdrol bij de behandeling van wonden. Het is ook vermeldenswaardig dat manuka honing een lagere pH heeft dan de meeste honing, wat kan bijdragen aan een optimale wondgenezing. Manuka honing kan het genezingsproces helpen versnellen en infecties helpen voorkomen.

Studies tonen aan dat het gebruik van manuka honing kan helpen bij wondgenezing, weefselregeneratie bevordert en zelfs pijn vermindert bij mensen die lijden aan brandwonden.

Helpt bij de mondgezondheid

Er is beperkt onderzoek gedaan naar hoe manuka honing je mondgezondheid kan helpen. Maar studies tonen aan dat het kan beschermen tegen de vorming van tandplak, wat gingivitis (een tandvleesaandoening) kan voorkomen.

Helpt bij keelpijn

Het is niet ongewoon om een ​​klein beetje honing in je thee te doen als je keel pijnlijk aanvoelt. Dankzij de antibacteriële, ontstekingsremmende eigenschappen kan manuka honing verlichting bieden bij keelpijn. Meng ongeveer twee eetlepels manuka honing met een warm glas water of thee.

De honing kan helpen bij ontstekingen en vechten tegen de bacteriën die pijn veroorzaken. Onderzoek toont aan dat degenen die manuka honing gebruiken een afname hebben van de bacterie die keelpijn veroorzaakt.

Als je diabetes hebt, wees dan voorzichtig met de hoeveelheid die je gebruikt, omdat de eenvoudige suikers de bloedsuikers vrij snel kunnen verhogen. En degenen die een honing allergie hebben, moeten het gebruik van manuka honing helemaal vermijden.

Je kunt manuka honing online kopen en bij de meeste natuurvoedingswinkels. Zoek naar een variant met de juiste concentratie aan van MGO, DHA en leptosperine, een natuurlijke chemische stof die alleen in manuka honing voorkomt.

Dus, hoe kun je manuka-honing gebruiken? Probeer manuka honing toe te passen als een plaatselijke behandeling van wonden of acne of doe een paar druppels in je thee of op Griekse yoghurt. Hoe je het ook gebruikt, beperkt gebruik is de sleutel!

Aanbevolen artikelen