Zijn proteïne shakes zinvol?

proteine shakes

Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam. Eiwitten of proteïnen zorgen in de eerste plaats voor de opbouw van onze spiermassa, maar even goed van onze botten, huid en van alle andere weefsels. Eiwitten worden vaak verwerkt in proteine shakes die vooral door sporters worden gebruikt om hun spierherstel na de geleverde inspanningen te versnellen. Maar zijn deze Proteine shakes echt zinvol en zijn ze voor iedereen geschikt?

Onmisbare bron van energie

Proteine shakes zijn er in ontelbare samenstellingen en combinaties. Ze worden dikwijls gecombineerd met koolhydraten en vetten. Op het vlak van hun samenstelling is waakzaamheid geboden. Daarbij worden namelijk belangrijke verschillen genoteerd.

Samenstelling proteïneshakes

In de juiste samenstelling is er met het gebruik van proteine shakes zeker niets mis. Naast proteïne of eiwitten bestaat een goede en proteïnerijke shake uit voldoende gezonde vetten, vetzuren en trage kookhydraten. Gezonde vetten zijn een onmisbare bron van energie en trage koolhydraten geven ons een snel en langdurig verzadigd gevoel waardoor we minder snel honger krijgen.

Geschikt voor een gezond eetpatroon

Eiwitten- en proteine shakes passen in een gezond eet- en leefpatroon. Als je er niet mee overdrijft en ze dus met mate gebruikt tenminste. Deze proteine shakes worden vooral gebruikt door atleten, maar ook door diegenen die snel willen afvallen. Een van de belangrijkste voordelen van proteïnes of eiwitten is dat ze onze spiermassa vergroten. En dat is belangrijk als je iets aan je overgewicht wilt doen. Hoe meer spieren hoe meer opgeslagen vet je verbrandt en hoe makkelijker je afvalt. Spieren verbruiken namelijk ook energie (calorieën), zelfs in rust. Afvallen terwijl je slaapt is dus zeker geen droom, maar pure realiteit. Een goede proteine shake is samengesteld uit:

 • Whey eiwit: is met voorsprong het populairste eiwit met een uitstekende prijs-kwaliteisverhouding
 • Caseïne eiwit: neemt ons lichaam langzamer op. Je neemt deze shake best voor je gaat slapen zo word je een nacht lang van hoogwaardige eiwitten voorzien
 • Ei eiwit: van goede kwaliteit en vetvrij.
 • Soja eiwit: een belangrijk nadeel van soja eiwit is dat ze het mannelijk hormoon testosteron opvallend verlaagt

Goede manier om eiwitten naar binnen te krijgen

Meerdere wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat het gebruik van proteïne shakes een uitstekende manier is om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Om effect te hebben moet je ze wel inpassen in een gezond en natuurlijk eet- en leefpatroon. Dus ook met voldoende lichaamsbeweging.

De voordelen van proteïneshakes

Regelmatig een goed samengestelde proteïne shake gebruiken is niet alleen uitstekend voor duur- en krachtsporters. Ook voor diegenen die gezonder willen leven met zoveel mogelijk natuurvoeding en voldoende beweging worden ze sterk aangeraden. Eiwitten zijn namelijk de brandstof voor ons lichaam. Proteïne shakes:

 • Beschermen tegen allerlei infecties
 • Helpen bij spier- en gewrichtspijn
 • Zorgen voor een betere lichamelijke en geestelijke inspanningen
 • Doen ons meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen
 • Bevorderen onze spiergroei
 • Helpen mee diabetes type 2 te voorkomen
 • Behouden onze spieren ook als we weinig of niet bewegen

Hoeveel proteïnes innemen per dag?

Een volwassen man heeft dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilogram gewicht nodig. Dit betekent dat een man van gemiddeld 70 kilogram 56 gram eiwitten per dag binnen neemt. Een vrouw van pakweg 60 kilogram heeft genoeg aan 50 gram eiwitten per dag.

Aanbevolen artikelen